.

Kris Baha идва в София по покана на Балканкон

Визия: Никола Костов

На 9 декември ще имаме удоволствието да се докоснем до един от най-вълнуващите EBM / индъстриал артисти през последните години – австралийският продуцент и диджей Крис Баха.

Крис e ключово име на мелбърнската сцена и двигател на Power Station – легендарна клубна вечер, превърнала се в оазис за любителите на мутирали електронни звуци и тъмна романтика. През 2015 той се мести в Берлин и оттогава развива Power Station като лейбъл, пренасяйки окултната енергия на пустинните австралийски нощи в бетонената пазва на европейската клубна столица. Редовен гост е на превърналите се в институции клубове CockTail D’Amore, Sameheads и Panorama bar.

Творчеството му, соло и в дуото Die Orangen, го утвърждава като един от най-уважаваните артисти в набиращата все по-голяма популярност EBM сцена, а дискографията му включва издания за лейбъли като Malka Tuti, Pinkman, She Lost Control и [Emotional] Especial, както и ремикси за Boys Noize, Boy Harsher, Red Axes и други.

Kris Baha (снимка: Keyl Studio)

Музиката на Крис Баха е опасна смесица от EBM, индъстриал, електроника, пост-пънк и уейв, в която се долавя особена носталгия по 90-те и частица от заряда на велики банди като Depeche Mode, Rammstein, Nine Inch Nails и Throbbing Gristle. Изпълненията му – на живо или зад пулта – са наелектризиращи пътешествия в бездната, изпълнени с много драма, емоция, страст и тъга.

Крис Баха ни гостува на 9 декември с диджей сет в клуб Микро по покана на Балканкон – започналата като радио предаване и еволюирала в клубна вечер концепция на Йордан Грозданов. Той е известен на местните рейвъри като Linear Output от Бетон, а в последните години и с продуцентските си проекти Serpentine Soil, Serpent 500 и Lil Serp.

Linear Output (снимка: Марков)

„Сцената в София е пълна със събития напоследък, но те са концентрирани в няколко определени стила и се въртят около подобни артисти. Има цели подстилове и течения, които са адски популярни по света, а тук няма и следа от тях. Доста от музиката, която съм пускал по радио шоуто е определяна като „трудно достъпна“, „експериментална“, „екстравагантна“, а не мисля че това е така и съм бил на много места, на които не се определя като такава,“ споделя Йордан.

„Именно затова реших да пренеса Балканкон на денсфлора и да пречупя тези представи нагледно – доколкото е възможно, разбира се. Искам да представям артисти от различни стилове и бекграунди, които са повлияли на моето музикално развитие в даден момент. Повечето хора ме свързват с техно и партитата с Бетон, а всъщност слушам и се интересувам от доста широк спектър от музика. Целта на Балканкон е да представи това в клубна обстановка.“

Facebook събитието е тук, а входът е 20 лв. на място. Вечерта ще довърши Phlp., чийто нов подкаст въртим като луди тук.

подобни

последни