.

Добрите тракове 2023

Този текст е създаден от AI… може би щеше да напишем, ако беше краят на миналата година. Обаче вече четохме предостатъчно такива опити през последните 12 месеца. И все пак, наскоро накарахме еднадве аудио AI платформи да изгенерират “клубен хаус бенгър с асид”. Едната платформа не успя да разбере какво е хаус и изкара някакъв генеричен синтпоп. Другата обаче се справи. На ниво Cacao Beach. Което не трябва да е изненадващо, защото това, което наричаме AI в момента използва статистически модели и така в повечето случаи ще генерира осреднени стойности за това, което поискаш. А осреднено в изкуството означава посредствено. Макар че с много вложен труд в prompt-a може да се получи и някоя изненада. 

Но разбира се, че е само въпрос на време изкуственият интелект да започне да генерира и супер качествени бенгъри. Както и всичко останало. Тази година чухме и за първия гиг с AI в Лондон. Но засега този тип “роботи” биха заплашили работата само на някой диджей на комерсиален EDM фестивал, в който организаторите биха спестили пари от хонорара на човек. Докато артистите на ъндърграунд сцените могат да останат спокойни, че никой няма да им попречи да пускат за чест, слава и минимално заплащане. 

Както обаче Иван Стоичков отбеляза в епизод 7 от подкаста на Фонотеката тази година: “Хората ходят при хора”. И това няма да се промени скоро. Виждаме го в бързозапълващото се пространство на отворилият тази година малък клуб Brut. Виждаме го и във все по-голямото обединение между различните активни лица на нашата сцена, което се случва в инициативите на другият отворил тази година клуб – Дом: от предаването Sofia Tonight до новогодишния рейв там, приютяващ четири различни крюта. 

Окей, след този очерк е време за главната цел на този материал – нашата селекция тракове от 2023 г., които трябва да чуете. Както винаги, за нея са отговорни автори и приятели на Фонотеката. Този път това са Александър Владимиров – Скашо, Самуил Кехайов – sayulke, Снежана Безус, Елисавета Ангелова – Elve, Рая Асенова и Джем Деянов. Общо 45 трака, подредени по азбучен ред. Повечето от тях могат да се слушат и в тази Spotify плейлиста

Ето повече за тях на следващите страници.  

подобни

последни