.

Stamina отбелязват 4 години с Regis и Vault Sessions

Карл О’Конър, както е истинското име на английския техно продуцент Regis, e многолик артист, утвърдил се във времето и придобил статут на легенда. На 13 ноември той ще дойде за пръв път в България по покана на Stamina, които ще отпразнуват четвъртата си годишнина. Към О’Конър ще се присъедини и холандското дуо VSC, които са в основата на амстердамския колектив Vault Sessions. Той се утвърди успешно в последните години, организирайки многобройни партита в някои от най-наложилите се пространства в Амстердам.

Партито за годишнината на Stamina ще бъде в Micro, a билети могат да се купят през Resident Advisor. Събитието във Facebook е тук.

Regis стартира своята музикална кариера преди повече от 30 години. Базиран в Бирмингам (UK), той започва да създава музика в средата на 90-те, извайвайки типичното бирмингамско техно звучене, което е познато и до днес – сурово, ударно, тежко и перкусивно.

От самото начало на своята кариера Карл О’Конър установява контакт и силна връзка със Surgeon (aka Антъни Чайлд) и Female (aka Питър Сътън). През 1993 г. тримата бирмингамски пионери създават лейбъла Downwards Records, който и до днес функционира и обхваща широк спектър от музика – от рок и ню уейв през индъстриъл, техно, нойз и ембиънт.

Първият официален релийз на О’Конър – “Montreal” става реалност през 1995 г. EP-то, издадено за Downwards Records, поставя началото на проекта Regis, като в предстоящите години следват многобройни колаборации и алтернативни соло проекти под различни наименования.

През 2000 година, заедно с бирмингамския си колега Питър Сътън, О’Конър издава албума “Againstnature” за легендарния берлински лейбъл Tresor Records. Интересен факт е, че и двамата не остават доволни от финалните корекции, които Tresor нанасят при издаването на албума, и по начина, по който го представят. През 2010 г. албумът е преиздаден за Downwards Records под името “Againstnature (11 Reclaimed Fragments)”, като някои от траковете са заменени, а имената на всички парчета са сменени на “Unknown”. Съвсем наскоро тази година Tresor отново преиздават първоначалната версия на албума, този път ремастериран.

О’Конър работи усилено с много и все доказали се артисти, като неминуемо оставя своя отпечатък в съвременния технозвук.

Една от по-известните колаборации, в които английският продуцент участва, е British Murder Boys, заедно със Surgeon. Имайки осем годишна творческа история зад гърба си, двамата стартират проекта през 2002 г., като той се съсредоточава върху индустриалното звучене, представяйки лайв изпълнения, които включват вокали и различни инструменти.

Друг от проектите на О’Конър е лейбълът Sandwell District, който стартира през 2002 г. съвместно с Female като продължение на вече доказалия се Downwards Records. След няколко издания, през 2004 и 2005 г. Sandwell District придобива статут на мултинационален колектив и прескача океана, стигайки чак до Ню Йорк и Лос Анджелис, където са базирани Function aka Дейвид Съмнър и Silent Servant Хуан Мендез. След включването на двамата американци следват много издания, а Regis и Function започват да изпълняват и лайв сетове под същото име. През 2012 г.  американското списание Billboard пише: „Влиянието на Sandwell District върху ъндърграунд техно сцената трудно може да бъде надминато.”, когато е и поставен официалния край на колектива.

подобни

последни