.

Mahorka – Eastern Depths IV

Най-новото издание за лейбъла Mahorka е четвъртата част на компилацията им Eastern Depths. Предишната част излезе през 2016 г. със Станислав Генадиев aka Hypnos като куратор и включваше десет парчета от български артисти, преминаващи от тъмно дъб и ембиънт техно до експериментална електроника, глитчове и IDM.

Четири години по-късно, Eastern Depths се завръща с тройно повече парчета. Новото издание включва сериозен брой български артисти: Sub, Mr.Smiff, Roboknob, Markov, U-stock, Hypnos, Scav, Autonomaton, Niandraz & XI-N, Second Body, Cyberian, Dayin, Ivan Shopov, Protuberance, Recidivist, Virtually J, E23N42SF, MBA, MO., Trohi, Kliment, Erased Memories, Mloski, Kanz, Polygon Ring, The Science, Shamanez, Goro, B.H.E., Warm Aquarelle и Esem. Траковете са цели 31, но ето тези от тях, които ми направиха най-голямо впечатление.

Във Фонотеката сме писали за последния албум на Mr. SMiFF, който също излезе през Mahorka, но определено трябва да отбележим и новото му парче за компилацията, носещо заглавието One Drop. Тракът те кара да се впуснеш в дълбоко и мистериозно ембиънт преживяване, а останалите „счупени“ афекстуински елементи те карат да движиш тялото си, следвайки ги. One Drop е едно цяло в близост до перфекционизма, където нито нещо ти липсва, нито нещо е в излишък.

Journey To The Edge Of The Universe е четвъртото парче в албума и е дело на Markov. За първи път имах удоволствието да го чуя, когато все още беше съвсем прясно и неиздадено. Самият той ми го изпрати една ранна сутрин по време на карантината. Отделила съм специално внимание на всяко едно от парчетата на Митко, но това определено ми е любимито. Към третата минута вкарва вокали, които завършват с „going back to the beginning of time“, а след това идва „марково“ избухване.

Следващото парче, което няма как да пропусна е на V-stók. Трябва да отбележа, че исках да спомена тракът тук още преди да осъзная, че е негов. Парчето се казва Downhill Battle и е издадено под новия му артистичен псевдоним U-stók. Не знам дали мога да го опиша адекватно с думи, но ще пробвам. Започва като яко дийп/дъби техно, а впоследствие вкарва от любимите ми синтове, които за мен допринасят най-много към характера на парчето – дълбоко, каращо да се замислиш и да допринесеш със своя интерпретация към преживяването.

Станислав Генадиев е един от главните герои в създаването на Eeastern Depths. Освен че е куратор и отговорен за мастъринга на всички тракове, Hypnos се включва и с парчето VariIV. To е с дийп звучене, а самата продукция е толкова изпипана, че аз лично бих я поставила близо до последното издание на Cio D’or за Semantica. Съвременно техно, фокусиращо се максимално както върху всеки индивидуален звук, така и върху цялостното звучене.

Парчето на Scav е също не по-малко интересно поради същите причини. В него фокусът е върху съзнанието много повече, отколкото върху клуба. Звуково, Liquid Terrarium ме кара да се замислям както за това, което е тук на Земята, така и за всичко извънземно, за което нищичко не знаем. Би било интересно да имаме друг вид събития, в не толкова клубна атмосфера, където да можем да се загубим в саунд по един по-различен начин. За съжаление не успях да слушам Scav на Balkan Station, но със сигурност бих го слушала на електронен концерт, ако някога има такъв в България.

Другите парчета, които „кликнаха“ лично с мен са Sleep на Ivan Shopov, Short Stories на Virtually J, MO. – Edinstven (Zen Zunkie Kitsch Second Body Version), Shaper на Мloski и Tammun на Shamanez.

Препоръчвам да слушаш целия албум и да подкрепиш таланта на любимите ти български артисти.
подобни

последни