.

„Липсва ни музика с концепция“ – Интервю с NOCKTERN

Дидо, Борис и Стоимен

NOCKTERN са българска банда, която съчетава жанрове като неокласика, алтернативен рок и електроники, а името им се чува все по-често. Започвайки преди повече от десет години с един артист, днес зад името стоят трима музиканти, обединени от идеята да правят тъмна носталгична музика, на която не липсват нито концепция, нито експерименталност. Този месец излиза новият им албум Scavengers, като официалната премиера ще е на 15 май в Пространство 108 със специалното участие на Иван Шопов и Ангел Симитчиев като Liltrip. По този повод си говорим със Стоимен Стоянов, Борис Малеванов и най-новото попълнение – Дидо Пешев, за да разберем повече за албума, за развитието на бандата и за предстоящия концерт.

Музикалният формат NOCKTERN е създаден през 2006 г. от Стоимен Стоянов, артистът, който днес доприняся с пианото, електрониките и вокалите. По-ранният каталог обхваща индивидуалните музикални творби на Стоимен, а миналата година той среща Борис Малеванов, с когото се напасват музикално и постепенно решават да продължат да развиват идеята заедно.

Хванах момчетата в края на работния ден, когато са приключили със задачите си. Докато аз и Стоимен изчакваме Борис да се включи в разговора, той започва да ми разказва за първоначалната си идея и избора на име.

Стоимен Стоянов:NOCKTERN, идва от ноктюрнмузикална форма в класическата музика, която е за пиано и носи един романтизъм. Най-много се среща в романтизма в класическата музика. А и освен това, във визуалните изкуства, означава нощна сцена. Хареса ми как звучи и как се вплита в усещането ми за това, което искам да правя, което не знаех как ще звучи. Просто имах усещане за… нещо, така да се каже и тогава направих първия албум No Sugar Added. След това започнах да се завръщам към пианото и се роди Pieces of Lyla, от което съм доста доволен, защото за първи път свирих пиано творби, които аз лично съм композирал“.

Началото

Първият албум на NOCKTERN, No Sugar Added, който излиза през 2016 г., доста си отива със значението на името. Ноктюрн е музикална композиция, която се състои от няколко части и е предназначена за нощта. Трудно е да се каже, че No Sugar Added не рефлектира по един доста интересен модернизиран начин в идеята и чувството на този стил от романтизма. Pieces of Lyla, отново от Стоимен, е пиано композиция и истински музикален катарзис. Впоследствие Стоимен се занимава с нойз покрай хората от Amek, което му помага да развие една нова, по-разчупена перспектива за саунд дизайн, което води до издаването на експерименталния му албум NoStalgia през 2020 г.

Разрастването на NOCKTERN

Следващата стъпка в развитието на NOCKTERN е запознаството с Борис по време на концерт, на който той свири. Боби ми разказва равълнувано за случката, докато покрай него минават коли, надуващи клаксони.

Борис Малеванов:Да, запознахме се на този концерт официално, а той [Стоимен] ми се скара защо съм си направил толкова сложна конфигурацията. Аз тогава си бях взел една машина, на която трябваше да свиря дръмовете. Бях навързал 1050 неща и той ме заговори и ми каза: защо си правиш живота толкова сложен брато?“.

По-късно се срещат в студиото, където Борис се опитва да го „навие“ да се включи в NOCKTERN, а пък Стоимен си търси помощ с артист мениджмънта. Постепенно двамата започват да работят по първото им парче заедно – Dark Water. Борис се включва в барабаните и в композицията, а по-късно постепенно започва да помага и менажирането на проекта, тъй като се занимава с дигитален маркетинг професионално.

С течение на времето, NOCKTERN успява да запази ключови характеристики, които са интергрирани от самото начало, а Борис допълва какво той успява да допринесе с участието си:

Борис Малеванов: „Успяваме да запазим тази супер дарк нотка, която я има от самото начало. Аз дори преди NOCKTERN никога не съм правил супер мажорна музика, така да се каже и определено това ми беше комфортната зона, което ни предразположи да се отпуснем като музиканти. Второ, запазихме елемента на NOCKTERN, който присъства като допълнителен цвят, идващ от пианото и синтезаторите. Надградихме, като успяхме да направим рок композиция, която е изцяло с акустичен сет барабани, но в случая без нито една китара и нито един бас, а всичко е изсвирено от синтезатори“.

Едва дни преди да направим интервюто разбирам, че бандата е решила да включи и нов трети член. Това е Дидо Пешев, който добавя още една нотка, свирейки на китари. Иначе Дидо е познат от участието си в няколко други банди, както и като талантлив илюстратор със собствения му магазин Bare Hands Society, а наскоро той направи и официален постер за Металика.

Борис Малеванов:Когато тримата се събрахме, всички споделяхме една и съща мисъл, че ни липсва музика с концепция. Много от хората правят някакви неща, но не обръщат достатъчно внимание на други детайли, които също са важни„.

Албумът Scavengers

Започвайки да обсъждаме по-подробно албума Scavengers, Стоимен споделя как са избрали името.

Стоимен Стоянов:Scavengers са такива същества, които използват вече нещо употребявано, рециклират го, използват го за собствени цели, да направят нещо по-хубаво или за собствена изгода. В този ред на мисли, ние виждаме два типа scavengers – от добрата и от по-тъмната страна. Чрез албума искаме да покажем тези две страни и как всеки от нас някак носи и двете неща от тези два типа scavengers“.

Албумът минава през парчета с различен характер от по-меланхолични, кинематографични дори до рок, които могат да те водят до различни емоционални състояния и да те върнат обратно в спокойствието със затварящото парче Homе. Цялостната концепция цели да намекне за някои от диалектиките, които срещаме в днешната консуматорска реалност, като взаимодействие и комуникация, осъзнаване на действията и бездействията от страна на човечеството и последиците от тях, отразяващи се както върху природата, така и върху обществото. Стоимен добавя:

Стоимен Стоянов: „Описва различни състояния, през които всеки може да мине и по какъв начин се среща с този scavenger, дали в себе си, дали в лицето на друг. Например в парчето Hound става въпрос за това, което ни преследва вътре в нас, а ние съответно се опитваме да избягаме от него. Едновременно с това отпътуваме от него, но и трябва да се примирим, че е част от живота“.

Кулминацията е в Scavengers, парчето с най-кинематографичен характер, което ще включва късометражен филм, сътворен от екипа на Nocktern, режосьора Виктория Караколева и две продуцентски къщи – 4lmntz и Crystal Frame. Лина Иванова също трябва да бъде спомената като едно от скритите лица, подпомагащо проекта NOCKTERN. Тя се грижи за визуалното оформление на проекта, партнирайки си с други артисти, както и за други аспекти от дейността на бандата. Като цяло колаборацията е изключително важен за групата. Така те решават да колаборират и с Дидо, осъзнавайки че и китарите са елемент, от който се нуждаят. Борис споделя:

Борис Малеванов: „Ако ги нямаше тези всичките пъзелчета наредени, нямаше да можем да си кажем: абе я да пробваме китара. Което в първия момент звучеше като нещо твърде извратено, но още на следващия ден, взехме китара, ефекти, седнахме и направихме нещо супер яко„.

Супер, а къде е колаборацията в Home? – питам Стоимен. Home e парчето, което е изцяло изсвирено на пиано, което ме навежда на мисълта, че най-вероятно е допринесено индивидуално от него.

Стоимен Стоянов: „Хаха, добър въпрос! Колаборацията беше по-скоро в това, че Борис на няколко пъти ми каза, че съм го изсвирил гадно и съответно аз го поправих, хаха. Но това парче излезе по време на Pieces of Lyla и ние искахме да включим част от тази история и в Scavengers. И така взаимно решихме да го включим като затварящото парче на албума“.

Борис Малеванов: „Препратката супер много ми допадаше. Във всеки албум досега е имало загатване към предишния, за да може феновете на NOCKTERN да чуят нещо познато, но също и звукът на синтезаторите, който не е бил използван досега по този начин. Home e по-някакъв начин най-гениалното завършване, тъй като освен цялостната композиция има нещо минималистично и супер-без-его“.

Цялостен спектакъл в Пространство 108

На премиерата на новия албум ще има и гост-музиканти. Иван Шопов ще участва с експериментален лайв, както като индивидуален гост, така и заедно със Стоимен. Двамата се събират, за да пресъздадат заедно класическата композиция Pieces of Lyla. Ангел Симитчиев от Amek, aka Liltrip, пък ще влезне в ролята на музикален селектор. За накрая е запазено самото представяне на албума.

По време на събитието ще бъде премиерно представено и видеото, което е специално създадено за спектакъла. Визуализациите ще бъдат дело на друг добре познат талант – Полина Герасимова, създател на студиото Poliforma. Специализирана в мапинг визуализциите, тя работи включително с операта и театрите.

След приключването на концерта, планът е да се преместят при техните приятели от КЕВА. Там са поканили Чарли, познат като китарист и един от основателите на Babyface Clan, който ще се включи с диджей сет.

Във Facebook събитието тук може да намерите повече информация за билетите. Скоро също ще може да си закупите албума дигитално или на диск, или касетка. За сега ви оставям със затварящото парче от албума Home, което вече е в Spotify.

подобни

последни