.

20 г. Jisatsuken – българският нетлейбъл пуска безплатно каталога си

Тази година един от най-старите български нетлейбъли за експериментална електронна музика, Jisatsuken, отбелязва двайсетата си годишнина като пуска целия си каталог за свободно сваляне.

Jisatsuken е активен между 2003 и 2015 г. и скоро след появата си бързо се утвърждава със своя мек, емоционален и подчертано интровертен стил, привличайки артисти със сходни ценности и звучене от всички краища на страната. В ядрото на лейбъла са варненските агенти и близки приятели Nisho, rэs и Мloski. Логото е вдъхновено от кучето на Nisho – добермана Норма и шегата, че това е музика, на която и куче би се самоубило. Това специфично чувство за хумор и самоирония, както и споделеният интерес към японската култура и традиционни изкуства водят до напълно измисленото име Jisatsuken (自殺犬).

Mloski & Rэs Live @ Art Positive, Пловдив, 2005

Компилациите Kokaku #1 и Kokaku #2 от 2003 и 2004 г. са страхотни отправни точки за незапознатите уши и изключително интересни прозорци към актуалните по онова време български електронни продуценти – Bosto, Aneff, Skylined, The Infragreen, Polygon Ring, Moodix, ранните KiNK и Cooh, Player Sekwent, Proyko и много други. Звукът, ако трябва да се сложи в някаква стилова рамка, плава около IDM, амбиент и даунтемпо.

Каталогът на Jisatsuken се събира капка по капка тук, а за по-любопитните историята пази запис на изпълнение на rэs и Mloski на живо от изложбата за съвременно изкуство Арт Позитив през 2005 в Баня Старинна, Пловдив. Може да си го пуснете по-долу.


подобни

последни