.

Devitza – Burberry

Оттук те чувам как умерено се скандализираш и се чудиш какво прави това заглавие във Фонотеката, но задръж за малко. Под случващото се на повърхността с лейбъла Druga Planeta, което обикновено те кара да се чудиш кога нещата са на ебавка, кога са сериозни и кога дори те не знаят какво точно правят, сега имаме едно доста цивилизовано и адекватно издание с алтернативен поп и електронни инструментали. А във Фонотеката винаги сме имали отношение както към алтернативния поп (дали ще е датчанката Oh Land или пък холандеца Meetsysteem), така и специално към рускоговорящите артисти (справка Луна).

Дебютното EP на Евелин Малезанова или Devitza Любов, Люкс и Космос идва с два трака на руски и два трака на български език, а музиката за тях, неизненадващо, е от Горазд Попов aka Goro. Евелин е наполовина от Беларус и спокойно може да кажем, че точно руският е майчиният ѝ език. И явно затова вокалите в първите две песни звучат много по-гладко, по-естествено и по-уверено, отколкото българските текстове в третото и четвъртото парче.

Бонус за траковете на руски е и това, че почти не разбирам какво се пее при тях и не се вглеждам в смисъла на думите. Защото в българските песни няма да намерим някаква емоционална дълбочина или инсайти за живота и любовта, които да ни спечелят. Но при първите две песни руският език се възприема като част от музиката и, просто казано, руският звучи яко.

Иначе и в четирите трака Goro се е постарал с инструменталите, които без капка свян бих слушал и като част от собствената му продукция. Пришла/Ушла и Виж Се В Мене са със супер леджит lo-fi housy бийтове. А Burberry е личен фаворит – от втората част на трака можеш да направиш грайм.

С две думи, водено от рускоговорящите тракове, Любов, Люкс и Космос е доста любопитно EP със собствен характер, което може да не ти стане любимо на света, но е изненадващо интересна добавка към музиката наоколо.

подобни

последни