.

MR.SMiFF – 5SSENCE

Сигурно за пръв път видях Стефан Христов някъде около 2004 г., на някое от участията му с Ambient Anarchist – една от малкото банди, от които тогава можеше да чуеш наистина експериментално звучене, както с инструменти, така и с електроники. Беше ми лесен за запомняне заради това, че свиреше на тромпет, имаше пънкарски фейс и май даже пееше или по-точно дистортваше виковете си.

Тоест, да, Mr. Smiff прави музика от вече две десетилетия, както в банди, така и соло. За това време успява да композира и музика за тв предавания на NASA, което си е доста куул.

Миналия петък пък излезе дебютното му издание за българския лейбъл Mahorka – 5SSENCE. EP-то носи същото име като аудиовизуалния танцов проект на Неда Ружева, към който той прави музиката. И може би затова 5SSENCE звучи като саундтрак. Саундтрак към филм, който започва със съспенс и психо очакване, минава през екшън кулминация с IDM breaks и завършва с изкупление и пречистване – където и да са били лошите, вътре или вън от героя, вече са бити. Истински стегнат сюжет.

Личен фаворит е последният трак The essence – 9 минути и 9 секунди – който става и за дефрагментиране на главата преди лягане, а и за да си поемеш дъх по всяко друго време.

подобни

последни