.

Нов албум от Ангел Симитчиев и Стефан Бъчваров като Vague Voices – II. Елегии

снимка: Златина Точкова

Тази музика трябва да се слуша така – на живо, на тъмно, в пелена от дим.

Това си казвам в края на изпълнението на Ангел Симитчиев и Стефан Бъчваров като Vague Voices на финала на тазгодишния Frisson Festival в EW Studio.

Двамата свирят II. Елегии – новият им съвместен албум, който излиза 3 години след дебютния Гробник. Колаборацията Vague Voices се ражда през 2018 г. като задание за Sofia Game Night, но очаквано устоява във времето, подхранвана от приятелство и споделени (към игрите и не само) ценности и интереси.

Ангел, добре известен с ембиънт и дрон творчеството си (Mytrip, Dayin) и главно действащо лице в артерията на независимата българска сцена – Amek Collective, няма нужда от представяне.

Стефан, от друга страна, винаги е бил в сенките. Още от времето, когато се подвизаваше като Hempsta в лейбъла-колектив WTF is SWAG, та до днешното си кибер-eгo Cyberian, с което изследва границите на меланхоличната пост-електроника – било то с двата си брилянтни дългосвирещи албума – Limerence и Dark Orphism, спорадичните си появи в различни компилации и събития или поредицата ПИКО подкаст.

снимка: Златина Точкова

II. Елегии е епичен празник на тъмнината – много по-тежък, пълнокръвен и инструментален от предшестващия го Гробник. От откриващия Wound Whisper до Oblivion Skin, първите 5 трака грабват безмилостно и преливат един в друг почти неусетно. Поредица от звукови пейзажи на брутални, мракобесни светове носят странен уют и утеха в студените си прегръдки. Когато дойдат меките китарни акорди на Blade of an Old Religion, можем да си поемем въздух, да запалим свещ и да поплачем.

Оттук насетне албумът се обръща към себе си в неспокойно смирение, а вокалите на Иван Шентов (Feedbacker) са триумф на тъгата. Смътните гласове се артикулират в „черна дупка, сам по себе си“ и мимолетният мир отстъпва отново пред познатия, обичан, вцепеняващ страх. Затварящият Visceral Grief продължава напред в неизвестното тъмно като самотен рицар с факел и меч, а аз не искам касети, нито digital downloads. Искам още един концерт.

подобни

последни