.

Garo стартира лейбъл: DigBig Records

снимка: Михаил Новаков

По-добре късно, отколкото никога или с труд и постоянство към успех – така можем да представим DigBig Records – новият лейбъл на Garo – легендарно име в историята на софийската клубна сцена и понастоящем част от екипажа на берлинския клуб Renate.

Идеята за лейбъл се заражда още през 2019 г., но вижда бял свят едва в края на 2021 г. като естествена материализация на дългогодишна любов към музиката за всякакви моменти и ситуации и стремеж към търсене пределите на въображението.

„Да имаш винил лейбъл е сериозна и скъпа отговорност. Искам да предстявам артисти, които да изразят себе си в EP или дори албум, като очаквам разнообразна и свободна стилова концепция. Оригиналност.“

Името на лейбъла се ражда естествено на афтър, а логото изработва София Алтова, с която Garo се запознава на pop-up събитие за плочи и илюстрации, организирано от него в Студиото (Studio EW) в средата на 2019 г.

лого: София Алтова

Следва концепцията на самите обложки – дело на художничката Инна Първанова (inch.high). Събрани заедно, деветте плочи образуват пъзел-картина, който придава не само жестока визуална цялост, но и допълнителна колекционерска стойност на проекта.

Пандемията сварва Garo неподготвен и му изиграва неприятна шега точно в плануваната година за стартиране на лейбъла. Въпреки договорените записи и дистрибуция, в началото на локдауна той решава да не предприема действие и чака до есента на 2020, но тогава се сблъсква с нова изненада. Фабриките за запис и производство на плочи са задръстени с работа за година-две напред и почти никой не приема нови лейбъли.

След усилено търсене и убеждаване, към пролетта на 2021 Tripple Vision oт Ротердам откликват позитивно и сключват договор, но се чака дълго на опашка и така първото издание, Level 7 EP на шведката JOEY FDH (позната ни със закриващия си сет при първото гостуване на Detroit in Effect в EW Studio), става факт едва през май тази година.

JOEY FDH, Level 7 EP – обложка на Инна Първанова

Йохана е изключителен, ексцентричен музикант с много широк музикален слух. EP-то е доста специално, не е за всеки вкус и точно това ми харесва. Второто издание ще бъде от друг любим артист и приятел, Awanto 3 (Dekmantel, Rush Hour, Clone), който ми е сътворил хипнотични 3 трака – нямам търпение да ги споделя. Преслушвам и български артисти, които да представям през лейбъла. В момента имам две идеи – за VA или поотделно. Много скоро ще стане ясно.

Следим с интерес DigBig Records и сме сигурни, че изненадите пред лейбъла оттук нататък ще са само приятни.

подобни

последни