.

Добрите тракове 2023

Lake Haze – Highway Lights

Португалецът Гонсало Салгадо, или Lake Haze e сред свръхпродуктивните продуценти от последните няколко години. Само за 2023 г. изкара 4 EP-та и един пълен албум, а от 2013 насам общият брой на изданията му е над 30. Парчето Highway Lights е супер жизнена хитачка, пълна със закачливи синтове и мазна бас линия + щипка асид. Беше трудно да избера фаворит, тъй като цялото EP Everything Was Melting е доста яко, та ще препоръчам и Latin Machina. Иначе пичагата изглежда готин, както можем да видим в това видео от колегите Electronic Beats.

Самуил Кехайов

MANASYt – Lothar Schramm

MANASYt – Петър Тасев, злият гений на мръсното индустриално електро от последните две десетилетия превъртя годината с множество издания и миксове за най-различни лейбъли и платформи. Тази почти плашеща продуктивност не е за сметка на качество – един от най-забележителните електро албуми, които излязоха през 2023 е неговият The Genetic Lottery за Lunatic Records. От него е и енергичната невро-мелачка Lothar Schramm.

Снежана Безус

Mor Elian – Double Dip

Double Dip е от онези тракове, по време на които, ако някой се опитва да ми говори, го поглеждам неодобрително, казвам “Шшт” ,  и се обръщам отново с лице към колоната, навлизайки дълбоко в собствения си филм.  

Джем Деянов

FaltyDL – Our House Is Barnhus

Има тракове, които са страхотни в простотата си. Our House Is Barnhus е функционален, създаден за танцуване и няма претенция за комплексен аранжимент, но въпреки това успява да улови и пренесе автентични усещания. Като например приятната умора от това да танцуваш в края на нощта, когато партито върви към приключване, темпото е свалено и главата е изпразнена от почти всичко. “The Music, The Night” са двете неща, които остават. Както си личи по името, FaltyDL изкарва трака си през стокхолмския лейбъл Studio Barnhus, който винаги си струва да се следи. 

Александър Владимиров

Leon Vynehall – Rosebud

Лион Вайнхол е тотално признат като изключително оригинален артист в неговия собствен прочит на хаус, техно и IDM музиката, който често мисли и за клубната сцена. Rosebud е точно трак създаден за денсфлора и Вайнхол споделя това за него: “След компилацията ми Fabric Presents и изданието ми Endless (I&II) казах, че известно време няма да правя откровено клубна музика. Е, оказа се, че не съм приключил с нея. Имах силното желание да направя нещо, което да спои хората в едно и също чувство – радост.” И човекът го е постигнал с Rosebud – позитивно и приповдигнато, мелодично и енергично парче за зали и фестивали, на което да бъдеш с приятелите си.

Александър Владимиров

Martis – Jōji Yanami [Skalbiankė]

Още един трак, който почти веднага ме зариби с нестандартния си, леко винтидж саунд и вокали на чужд език. Моят фаворит от компилацията Spring на литовците Skalbiankė. Концепцията тук е, че всяко парче отговаря за конкретен месец от годината. Jōji Yanami е парчето на месец май и определено носи усещането, че се случва нещо ново и велико. Тракът предава специфично героично чувство, което те кара да се възгордееш и обнадеждиш, че тегавата зима е минала и всичко тепърва предстои!

Елисавета Ангелова

Mayberian Sanskülotts – Akarat (Betonkust Remix)

Този безспорен фаворит за 2023 г. чух в микса на J-Lost за Feed The Void по Netil Radio. Оригиналът на парчето също е доста як, но този ремикс просто кърти! Супер емоционален и завладяващ звук, който ме кара да си хвана колата и да тръгна в незнайна посока с мръсна газ. Същевременно събужда чисто детско чувство в мен и ме връща в спалнята на нашите, пред огледалото с дезодорант в ръка, пеейки на измислен английски. Харесва ми това, че вокалът е на непознат за мен език, в случая унгарски. Това ме кара да си създавам емоционални илюзии, само чрез музиката. Така любимият брейкбийт под вокала прави парчето още по-мощно и игриво. Мерси Джули!

Елисавета Ангелова

Om Unit & TM404 – Microdose Mondays

Съвсем накратко: лек, космичен асид трип, поднесен от дъбстеп легендата Om Unit и TM404. 

Джем Деянов

Octo Octa – Late Night Love

Разбираш, че този трак е 11 минути и 52 секунди, чак когато погледнеш брояча. Въпреки че не е кой знае колко комплексен, не ти става еднообразен в нито един момент. Съчетание от хаус, транс и асид, напоени с емоционално усещане за топлина, сигурност и привличане. Или както го наричат – любов. Всичко това е вече добре познатият и внимателно изграден стил на американската диджейка и продуцентка Octo Octa. Тя започва да работи по EP-то си Dreams of a Dancefloor преди около 3 години и до излизането му тази есен е изпипвала детайлите. Изданието е пуснато през лейбъла на Octo Octa T4T LUV NRG. 

Александър Владимиров

Outer Order – Gated Bolly 

Доказано завладяващо парче от серията „парти бомби“ на берлинския лейбъл System Error. Някак много нежно се прокрадват деликатни есид нотки и приглушен вокал на заден план, а груувът в целия аранжимент просто не те оставя да стоиш мирен. Reece Ashibende-Dunn или Outer Order е съосновател на марката и лейбъл Planetary Instinct, както и един от отговорниците за качествена електронна сцена в Майорка през последните три години.

Рая Асенова

подобни

последни