.

Добрите тракове 2023

Paresse – Meat Robots

Шведският продуцент Иван Берген или Paresse от години е сред любимците ми. Мрачните му парчета са трудни за пускане, все си представям как хората си тръгват на тях, но пък са идеални да си се сдухаш на слушалки и да разсъждаваш над тежки житейски теми. Meat Robots е правен именно за такава една – ние торби с кокали, движени от електрически импулси и химични реакции ли сме или божествени творения на висша енергия? Май избирам първото. 

Самуил Кехайов

P.O – Korrupt Machina

Pascal Ordioni е част от френското дуо Solär Sound System, както и основател на лейбъла Era Ora Records. Многопластово парче, което ме кара да чувствам един куп емоции. И все хубави. Цигулки, вокали, локуми… It’s a keeper! Беше издадено в началото на ноември за много интересен и силен проект на Girlzwithgoodtaste (Швеция), наречен CEASEFIRE Urgent Need Compilation. Компилацията се състои от 44 трака, също заслужаващи подкрепата на всеки себеуважаващ се рейвър. 

Рая Асенова

Puma & The Dolphin – German Pavillion 

Нико Стенски си прави своите неща без много шум и приказки, но те не остават незабелязани и нечути. German Pavillion от неговото Phantom Impulses EP за Invisible Inc. e трак, към който се връщам отново и отново и често си тананикам. Приказно-вълшебна, на ръба на наивното, но всъщност дълбока и забъркана с безброй детайли и изненади в себе си, това е музика, която ме кара да мечтая. 

Снежана Безус

Real Lies – Boss Trick (1-800 GIRLS Remix)

Англичанинът с якия псевдоним 1-800 GIRLS не спира да прави яки ремикси в последните години и този за Real Lies не е изключение. Адски емоционалният и докосващ вокал, подсилен с нежните синтове и надъхващи дропове направо си лъха на саундтрак от тийнейджърски UK сериал, но това не го прави неподходящ за избухване по средата на задимен купон. За любознателните препоръчваме и парчетата Primary Thoughts и In Youth, които са пò за като чилване в парка. 

Самуил Кехайов

Ron Morelli – Tangled Trap of Love

Шефът на L.I.E.S. Ron Morelli ни показва една по-класическа денс емоция в Heart Stopper – суров диско-хаус албум, маркиращ 200-то издание на лейбъла. Отчетливи мелодии, вокали и доста по-фино програмиран ритъм за сметка на чувствително по-малко дисторшън открояват Heart Stopper от индъстриал изданията на Рон и го правят един от запомнящите се клубни албуми тази година, а моят личен фаворит е мръснишкият хаус химн Tangled Trap of Love.

Снежана Безус

Roe Deers, Aquarius Heaven – Walking Down The Streets (Chez De Milo Remix)

Помня още от едно време карибския тъмнокож гамен Aquarius Heaven, освен с мазните бийтове и рапирането му и с факта, че през повечето време пуска гол до кръста с боксерки до пъпа. Доста силно само по себе си, а в комбинация с гуруто на литовската сцена Roe Deers, си е рецепта за бенгър. Все пак явно парчето е имало и нужда от още малко енергия, която Chez De Milo е вкарал с ремикса си и воала – топ купон!

Самуил Кехайов

Shackleton – Es Fiel ein Reif

През ноември излезе първият нов самостоятелен албум на Shackleton от 2021 насам и може би най-забележителният след чутовния Blood On My Hands отпреди 20 години. The Scandal of Time е брилянтно изпипана смесица от призрачен немски фолклор през вокалите на Anna Gerth, пронизващ бас, психеделичен трип-хоп и пищни инструментали, които от първия тон те понасят на мистично, трансцендентално пътешествие през епохи и измерения.

Снежана Безус

Shanti Celeste – Bounce

Игрив, палав, лек и непретенциозен, като трак, направен на ебавка. Функционално парче, което кара мислите малко да отидат в ъгъла, а тялото да мине на преден план и да прави каквото си иска. Това е Bounce от общото EP на Shanti Celeste с нейния UK сънародник Hodge. Парчето продължава небрежните и топли тракове на Shanti Celeste от последните години с доста представителни имена като Cutie и Fluffy. Сладникави са, но не ти става байгън, позитивни са, но поне пък някой е позитивен в реалността напоследък. Bounce е за фестивал, където всички са забравили, че след края му трябва да се върнат на работа и да имат проблеми за решаване. 

Александър Владимиров

SSIEGE – Terza Acqua

Ако се чуди някой какво слушам през 90% от времето (най-вероятно не) – отговорът е SSIEGE. Пичът е адски обскурен продуцент от Сполето, Италия и зад гърба си има едва три издания. Три издания, годни за слушане на repeat нон-стоп, независимо дали браузваш, ядеш, спиш, чистиш в кухнята, разхождаш се в дъжда или нещо друго. Последния му албум Beautiful Age е десет траков кратък трип под вода, по въздух, през гори и вътре в нас. Освен Terza Acqua, който плашещо напомня за ранния Nosaj Thing, препоръчваме и Fata Foresta.

Самуил Кехайов

SNAKEATSNAKE – Заводски хляб (Factory Bread)

SNAKEATSNAKЕ е български експериментален соло проект на границата между окултното и технологиите. Смесица от олдскул EBM, индъстриал синтове и семпли и самоделни или импровизирани от скрап инструменти, подплатени с минималистични, агресивни вокали. Заводски хляб (Factory Bread) е трак от последното, излязло на 21 декември Бездна/Бетон EP на SNAKEATSNAKЕ съвместно с холандския дарк-синт продуцент Hollow Reflection.

Снежана Безус

Stevie R & Parisinos – Alles Obskur Ft.TaltsieStevie

Въпреки че бих сложила цялото EP в тази селекция, избирам Allies Obskur, тъй като е първият трак, който чух и помня как се взривих малко след като започна да звучи в слушалките ми. Почти моментално породи рядкото и сладко чувство на това да чуеш ново парче и да не спреш да го слушаш с дни. Усещането, което ми носи е като да се озовеш на място, което не познаваш и нямаш идея какво ще се случи, но си надъхан, че ще преодолееш всичко, с което се сблъскаш. Моментално пренасям това в концепцията ми за живот. Приятното дарк звучене, нестандартният немски вокал и безкомпромисният, плътен бийт се грижат за тези емоции през всичките 4 минути и 39 секунди. 

Елисавета Ангелова

подобни

последни