.

Добрите тракове 2021

Roman Flügel – D.I.S.C.O. (Extended Version)

Обичам, когато култови артисти правят непринудени парти хитове, защото им придават дълбочина и увеличен срок на годност. Роман Флугел е от свръхпродуктивните имена и в творчеството му може да се чуе какво ли не звучене, но това парче ми дойде изненадващо свежо. Можеш да го използваш в сет между други две произволни парчета и то винаги ще си намери място, придавайки глътка въздух и позитивна енергия. Точно това си представям да чуя като става дума за диско.

All Is Well – Late Night Romantics (Lauer Remix)

Романтика за късно вечерта, или по-скоро за рано сутринта, особено в задимен клуб, където така или иначе не знаеш колко точно е часа. Магически ремикс от царя на ремиксите Филип Лауер, силно препоръчителен за танци. Парчето е част от изданието One for Florian, в памет на покойния Флориан Шнайдер от култовите Kraftwerk, което деликатно се загатва в обложката. Permanent Vacation, през който излиза парчето, винаги е бил лейбъл със специално отношение – една от причините да го обичам толкова много.

Tunnelvisions – Acid Neverland

Ако The Presets се бяха завърнали с нещо яко, то вероятно щеше да звучи така. Уви, австралийското дуо отдавна залезе, но ето че холандците от Tunnelvisions също умеят да използват надъхващи вокали, в случая в едно от парчетата от последното им EP End Of Time. С това тракът напомня на странен ремикс на Kicking and Screaming, примерно. Acid Neverland сменя настроението от парти към лежерност с редуването на почти крещящия вокал и нежните синтове и обратно, оставяйки те леко във въздуха. Изгрев слънце би бил подходящ момент за слушане.

Venice Arms – The Future Is Waiting

Тъй като на Curses не му е достатъчно да е топ диджей и продуцент само под един псевдоним, той ни дава и втори. Venice Arms е вдъхновен от тийнейджърските рейв години на Лука Венеция, през които се заражда любовта му към електронното звучене. The Future is Waiting е дебютното издание от новия му проект и определено се отличава от творчеството на базирания в Берлин артист. Почти осем-минутният трак подчертава носталгичния характер на изданието и отваря нова глава в музикалното развитие на изпълнителя.

Tronik Youth – Sands Of Time (TECHNOBETON Remix)

Основателят на Nein Records често попада в обзора на Фонотеката, било то с издания от лейбъла му, или със собствено творчество. В случая обаче кредита отива при TECHNOBETON и мощния осем-минутен ремикс на трака Sands of Time. Тотална дискотечна картечница с изпилени дропове, дистортнати баси, бегъл и отнесен вокален семпъл за цвят и изненадващи обрати – супер надграждане на оригиналната версия. Тествано и потвърдено е по партита, че разцепването е гарантирано.

Red Axes – Some Lights

Напоследък тези дългогодишни фаворити като че ли се изгубиха от листата ми, или поне преди да се натъкна на това парче. Дали покрай непрестанните турнета и гигове, организирането на партита в роден Израел, или работата по лейбъла им Garzen, те сякаш секнаха нестихващата продукция от хитове с марката Red Axes и характерния за дуото назобан бас. Макар и да изкараха интересни неща, като серията Trips, в която колаборират с артисти от екзотични страни, липсваше ударното клубно звучене. Some Lights е именно това – мрачният, затаен и избухващ трак, който би очаквал от тях.

Rina X Benji – Koshmaro (Original Mix)

Още парти химни от слънчево Мексико. Компилациите Muy Duro от лейбъла на Theus Mago DURO си струва да бъдат следени именно заради тупалки като тази. Rina отскоро попадна в слушалките ми с натопорчените си сетове, превръщайки се в поредния интригуващ мексикански агент. Тамошната сцена претърпява интензивно развитие и се откроява с оригинално звучене, а DURO e сред основните ѝ движещи сили. Други редовни изпълнители за следене от лейбъла са шефа му Theus Mago, дуото Enjanzea2, които забиват брутално и вече световно известния Iñigo Vontier, който гостува и в София преди седмица.

Kendal – Basorexia

Седмата по ред топ компилация от така любимия лейбъл Permanent Vacation! Трудно беше да избера конкретен трак от общо четирите ми фаворита, но Basorexia от Kendal спечели заради заразителното танцувално настроение. Освен това тракът е и една идея по-хитачка от останалите три. Колкото до остатъка от компилацията – препоръчвам и Jardin на Sarah Wild, Orange Sea на Сара Милър и тупаницата Lose Your Soul от Zillas on Acid. Иначе парчетата са общо 22 и могат да се чуят тук.

Iñigo Vontier – Dune Dune

Шефът на мексиканската сцена изскочи с няколко яки EP-та тази година, но Dune Dune е тоталния фаворит. Избирам едноименния трак заради ориенталското звучене и игривата мелодия, макар че ми е трудно да определя едно любимо парче от изданието. Weird Mantras e супер откачена и танцувална тупалка, а Maroma си е баш тлъста вена – веднъж ги обърках на едно парти и хората се видяха в чудо, та трябваше да сменям трака бързо.

Pablo Bozzi – Storm in Dallas

Роденият в Тулуза и базиран в Берлин диджей и продуцент Pablo Bozzi попада в селекцията на Curses с трака Storm in Dallas за компилацията Next Wave Acid Punx като едно от дванадесетте ексклузивни нови парчета. И има защо – шест и половина минути драматичен дарк диско епос няма как да не послужи за подобаващ край на солидното издание. Кратка скоба за препоръки – вече изтъркания от пускане хит AYA от корейката Shubostar и сравнително безизвестния Amarcord с трака Spleen също попадат в каймака на компилацията.

SIMPLE SYMMETRY – Out Of Body Experience

Споменаваме редовно Саша и Сергей Липски или Simple Symmetry, но за незапознатите ще кажа накратко, че са от водещите имена на стабилната московска сцена. Вдъхновен от седемдесетарски психеделии и култови банди като Death in Vegas, албумът Sorry! We Did Something Wrong носи носталгия по по-безгрижни времена и леко бяга от клубното звучене, с което обикновено свързваме братя Липски. Out of Body Experience е препратка, уж на шега, към езотеричните ритуали (и субстанции), с които често се свързват 70-те. Звучи яко както на слушалки, така и в клуб, а защо не и по радиото.

подобни

последни