.

RoboKnob за дебюта им в Macro – Dexydi EP

Ясен и Станислав идват на срещата целите в черно. Това е най-неподходящият цвят за снимки, но не е неочаквано, защото те все така си ходят. Пък и никога не знаеш кога ще се озовеш на опашка за Бергхайн (не, тия съвети с черното не работят). Двамата ме водят в студиото на Artmospheric – всъщност Мишо – Cinnamint – на който му личи, че е бил на парти между 9 и 14 ч. същата сутрин, ни отключва и ни оставя да се разполагаме.

Момчетата използват мястото, а успоредна с това си търсят и собствено. Студиото е малко, но включва както дигитални машини, така и двойка грамофони, а също и отделна стая със сет барабани. Ясен и Гендата донасят маса и върху нея разполагат още половин дузина собствена техника. Това са синтовете и дръммашините, с които свирят на партита, и с които са направили музиката за Dexydi.

Кое какво е на снимката:
1. Roland TR8 Drum Machine
2. Vermona Delay/Chorus/Flanger
3. MFB Kraftzwerg MKII – semi-modular synth
4. Arturia BeatStep – sequencer
5. Korg Voica Bass
6. Arturia MiniBrute – analog synth
7. Dexydi EP / MACRO M53
8. Elektron Machinedrum
9. Elektron Monomachine

Dexydi е дебютното EP на RoboKnob. Преди него, миналата година, те пуснаха серия с тракове под името Session Cuts, а през декември и двойния сингъл Stretched x Long shot, но Dexydi е сефтето им за лейбъл, а също и на плоча. С него RoboKnob се наредиха в изключително стегнатия списък с имена, издадени от берлинския лейбъл Macro на Стефан Голдман и Фин Йохансен като например KiNK, Peter Kruder, Santiago Salazar и Elektro Guzzi.

Изданието се състои от три трака от по 5 минути, записвани в различни периоди на 2016 г. Едноименният Dexydi започва интензивно и агресивно, а Spellbind продължава в същата посока. Третият трак Liulka успокоява положението и дава заключение на EP-то. Той се отличава от първите два може би защото е записван последен, съвсем непосредствено преди изкарването на EP-то, но в крайна сметка се вписва съвсем точно в него.

Dexydi със сигурност е крачка напред за момчетата – то е стегнато и консистентно, желанието за експеримент, което те имат по принцип, не е добавило излишни елементи и не е отвело звученето в неясни посоки.

За това със сигурност е допринесъл и Стефан Голдман, който е отговорен за миксирането на парчетата. Мастерирането е дело на берлинския продуцент и аудио инженер Rashad Becker, за който Pitchfork писаха в края на миналата година: „Изречението „мастеринг от Rashad Becker“ в бележките към албум е като знак за качество, който не може да бъде надминат“.

Питам ги какво означава името. “Детоксифициране. Идва от гръцката дума за оцет, ксиди, а той е киселина. Референцията е за момента, в който изтрезняваш от трип. Може да изтрезняваш както от някакви вещества, така и от някакъв шок. Моментът, в който осъзнаваш нещо за себе си. От една страна се чистиш от токсини, от друга страна от кофти хора и преживявания.”

Докато правят EP-то “слушахме много IDM. Нови неща от Raster Noton, от Ninja Tune. Alva Noto, Monolake. Много се надъхахме от пускането с Kangding Ray и Brando Lupi миналия март.”

Момчетата са супер признателни на хората около тях за EP-то си. “Искаме супер много да благодарим на Фин и на Стефан, на Мишо за студиото на Artmospheric”. Когато навън става съвсем тъмно, оставям Ясен и Гендата в студиото, да си посвирят “лекичко, нещо мъничко”.

Dexydi може да се купи като дигитално копие и на винил през bandcamp, а съвсем скоро ще бъде и в определени магазини за плочи в София, за които ще пишем допълнително. [Обновено 24.03.16] Dexydi вече може да се купи на плоча от магазин Дюкян Меломан на ул. 6-ти Септември 7А, точно до Кристал. Цената е 15 лв., а в магазина има още винили от каталога на Macro като само някои от изданията са 17:50 и Industry от Стефан Голдман, Under Destruction от KiNK, три издания от Elektro Guzzi. Магазинът е добре зареден с електронна музика.

подобни

последни