.

Подкаст еп. 6: Стефан Голдман

Ако има едно нещо, което може да охарактеризира музиката на Стефан Голдман, това е неговият стремеж да не повтаря вече правени неща. Стремежът му да допринесе с нещо ново към общата картина. Затова резултатът често е наричан авангарден, концептуален, експериментален. От техно в неравноделен ритъм, произлизащ от българския фолклор до издание с празна плоча, чийто канали са оставени да бъдат деформирани, за да се създаде музика. 

И все пак, при радикалната демократизация върху средствата за създаване на музика и население от 8 млрд. души, възможно ли е вече да създадеш музика, която е истински оригинална, нещо, което никога не е правено? А когато в уравнението влезе и изкуственият интелект?

В този епизод на подкаста си говорим за това и още много различни теми с българо-германският артист. Той е на сцената от над 20 г. и е оставил следа не само като продуцент, диджей, композитор и основател на лейбъла Macro, но и като автор на книги, есета и университетски лекции за естетика на електронната музика, дигитализация и социална психология на музиката. Той е и сред авторите на книгата Berghain – Kunst im Klub, издадена от клуба. 

Стефан Голдман е наистина един от най-интересните артисти на глобалната съвременна електронна сцена и разговорите с него са като необятна заешка дупка. Затова може да наречем този разговор комплексен – ако искаме да сме позитивни – или пък лишен от всякаква структура – ако трябва да сме критични. 

И все пак се надяваме да ви бъде интересен. 

Връзки към трим +1 артисти, които Стефан ни препоръчва да слушаме:

NÍDIA
Bad Boombox
Bill Laswell
KUF

Може да намерите Стефан в bandcamp, Instagram, a ето го я bandcamp страницата на лейбъла му Macro.

Освен в Spotify, подкастът на Фонотеката може да се слуша също и в Apple Podcasts и Google Podcasts, а вече и в YouTube.

Фонотеката вече има и своя Patreon страница, така че, ако ви харесват нещата, които правим, включително и този подкаст, може да ни подкрепите там с каквато сума прецените.

Подкастът на Фонотеката е реализиран с финансовото съдействие на Национален фонд Култура.

подобни

последни