.

The Techno-tanzband – Elektro Guzzi Interview

elektro-guzzi-2016-003

Brand Brauer Frick Ensemble, Dawn Of Midi, MEUTE, KUF – електро-акустичната сцена не е съвсем нишова и не е от вчера. Но сякаш популярността се увеличи именно в последно време, като появата на техно оркестъра от Хамбург MEUTE и тазгодишното изгряване на KUF доказват това.

Съвсем скоро в София, ще имаме възможността да чуем на живо една електро-акустична банда, която започва историята си преди всички изброени по-горе. Тя се сформира във Виена през 2004 г. от Jakob Schneidewind – бас, Bernhard Breuer – барабани и Bernhard Hammer – китара. По това време те изучават инструменте си, като Jakob и Bernhard Hammer се запознават именно във Виенската консерватория.

Elektro Guzzi са се появявали няколко пъти във Фонотеката – както покрай последния им албум Clones, който излезе в средата на септември, така и с преработката им на парчето на KiNK – Vodolaz от 2015 г. Сега момчетата идват с отговори на няколко бързи въпроса, които не толкова ще ни дадат изчерпателна информация за тях, колкото целят да ни направят още по-любопитни за предстоящото им събитие.

Elektro Guzzi идват по покана на Reel Feel на 25 ноември в небезизвестното студио Орфей, където ще свирят заедно с лежерния соул проект на двама братя от Лос Анджелис – inc. no world. След двете банди минаваме изцяло на техно заедно със StefaK и с Finn Johannsen – партньорът на Stefan Goldmann в лейбъла Macro. Партито след концерта всъщност е първото от новосформираната серия ДЕФИЦИТ, за която тепърва ще става въпрос и скоро ще разкажем повече. Само ще споменем, че вече имат план и за второ събитие, което ще дойде в началото на 2017 г.

В мрежата на Eventim още може да се намерят билети по 15 лв., а скоро цената им ще стане 20 лв., което пак не е много като за концерт с две банди и двама диджеи. Ето го събитието във Facebook.

Първо, как беше на фестивала Next Sound в Украйна, на който бяхте в началото на месеца?

Бяхме в Киев за пръв път и си изкарахме супер! Беше наистина хубав фестивал, организиран много добре, в супер клуб. Няма какво повече да искаме като банда. Публиката беше мното ентусиазирана, което прави свиренето за нас много лесно.

Нека ви попитам за музиката ви – как ви дойде идеята да правите техно с китара, барабани и бас?

Точно в момента, в който започнахме да се интересуваме от клубна култура, учехме да свирим в университета. В един момент ни се прииска да свирим с тези инструменти музиката, която обичаме. Това беше момента, в който започнахме да експериментираме и да работим по проекта.

Какво слушахте и свирихте преди този момент? Знам, че Bernhard Hammer е свирил в пънк банда.

Слушахме и свирихме всякакви неща. Пънк, нойз, free jazz, хип-хоп, roots… но в онзи момент бяхме много зарибени по експериментални импровизации. Все още има много добра такава сцена във Виена, така се запознахме всъщност.

Кажете някой добър клуб във Виена.

Най-добрият техно клуб в града е Grelle Forelle. Там направихме партито по случай новия ни албум. Има много добро озвучаване. Други добри клубове са Rhiz, Fluc, Flex, Werk.

elektro-guzzi-2016-004

Замисляли ли сте се да правите електронна музика с компютър и дигитални инструменти?

Ние всъщност имаме някои такива проекти. През пролетта Hammer изкара EP като Buenoventura – Crude Vacation.

Освен това правим и някои предварителни записи с компютър или синтезатор преди да започнем нов албум с Elektro Guzzi.

Относно други странични проекти, които имаме – Hammer и Jakob имат дуо на име Monochord. Jakob има проект с певицата Agnes Hvizdalek, който се казва Demi Broxa. Breuer свири в бандите Tumido, Innode и Metalycee.

Разкажете повече за любопитния текст, придружаващ албума Clones – за това, че всички култивирани плодове са всъщност клонинги на няколко дървета от преди стотици години. Изглежда като метафора за съвременната електронна сцена и нейната еднообразност, но може би има и друго. Как ви хрумна идеята?

Ами то всъщност е фалшива научна статия. Всичко останало е въпрос на интерпретация. Има доста начини, по които може да се разгледа. Основното ни намерение беше да не бъде от онези стандартни текстове към медии, които обикновено са много скучни. Заради този текст музиката може да бъде видяна по нов начин.

Оу… значи е фалшива статия. Като човек, който няма много опит в селското стопанство реших, че е някакъв верен, но малко познат факт… Но е доста готин текст, кой го написа?

Идеята беше на Стефан Голдман, като шеф на нашия лейбъл Macro. Той събра някои факти и след това написа целия текст.

От каква музика черпите вдъхновение – електронна, акустична или от всякаква?

От много широк спектър. Но като банда имаме периоди, в които слушаме по-особена музика, която откриваме. Например преди албума ни Observatory слушахме много африканска и афро-кубинска музика, но като цяло отриваме хубава музика във всеки стил.

Elektro Guzzi е вече на 12 години. Как се промени звученето на проекта?

Звученето се промени доста, защото винаги експериментираме с техниката и с начина, по който правим музика. Бих казал, че през годините стана по-лесно за нас да създаваме повече слоеве, с които звукът става по-богат.

Познавате ли се с други електро-акустични банди – колегите ви от Macro KUF, хамбургския “техно оркестър” MEUTE, нюйоркската банда Dawn of Midi?

Често се засичаме с Brandt Brauer Frick докато пътуваме, те са много готини хора. Dawn of Midi са много интересен проект, защото работят изцяло акустично.

Вече сте били в София за фестивала Mellow Music през 2010 г. Как ви се стори тук тогава?

Беше много вълнуващо за нас, защото беше едно от първите ни пътувания извън Австрия. Изкарахме си много добре и нямаме търпение да дойдем пак.

Между другото, защо Guzzi? На български звучи смешно, може Стефан да ви е казвал – това е нещо, което казваме на прасетата. Също така имаме и един кьочек – “Гуци, гуци, гуци, яли са те вуци”.

Това е смешно. Ако нямаш нищо против ще използваме българската версия на името ни за следващия път, когато ни зададат този въпрос.

подобни

последни