.

TExN & De:Sonanz present Korridor

На по-малко от 250 км западно от София и за времето, за което стигаме от тук до Бургас, за 8 поредна година ще се проведе един доста интересен фестивал за визуални изкуства и електронна музика с артисти от 10 държави. Става въпрос за Скопие и фестивала De:Sonanz, а за да ни запознаят с него организаторите му ще обединят сили с българската платформа Techno Experimental Nights и ще представят тук шведския ембиънт техно продуцент Fabian Kempe aka Korridor. Партито е този петък, 6 октомври, а към Korridor ще се включат още четирима артисти – македонците Klara и Andreas HZ, както и добре познатите ни Станислав Генадиев – Hypnos и Михаил Стоянов aka Cinnamint.

Korridor

Това ни се стори като удобен момент да си поговорим за платформата TExN с един от двамата ѝ основатели – Ясен Георгиев, познато от техно дуото RoboKnob. Всъщност и в бандата, и в платформата той е заедно със Станислав Генадиев.

Ясен и Гендата се запознават онлайн през 2014 г. и се виждат на живо именно заради общата им идея да започнат серия от експериментални техно партита, с музиката, която те искат да намират тук. Стартират с едно малко събитие в особения за целта бар на ArtHostel. “Бяхме изключително изненадани един от друг, не само защото се виждахме за пръв път на живо, но и от факта, че има хора в София, които търсят това, което ние искахме да дадем.”

Станислав Генадиев

След едно участие с TExN в Пловдив двамата се запознават с Лена Кауер от виенския колектив Maschinenraum и тримата започват да работят заедно. Следват и няколко партита в старото пространство на The Fridge на бул. Мадрид. “Там се родиха много идеи, част от които реализираме сега, за което благодарим изключително много на Наталия (Тодорова) и Ивана (Ненчева), които менажираха мястото. Запалихме себе си по идеята за развитие на електронната ъндърграунд сцена, а вярвам, че с това запалихме и не малко хора около нас. Тогава се появи и Roboknob – „Techno experimental movement where everyone with interest in electronic music and instruments is invited“ – това пишеше в информацията на скромната страничка на бандата.”

Cinnamint

Така се стига до 6 октомври 2017 г. и най-новото им, пето събитие, с което ще работят заедно с комшиите, което е добър пример за сцената като цяло. “Случайно се запознахме с една от действащите фигури в Скопската сцена, а именно – Klara. В разговорът ни дойде идеята да направим нещо заедно, защото според нас много малко хора в България знаят за фестивала De:Sonanz в Скопие. Затова решихме да направим мост между две така или иначе близки култури.”

Klara и Andreas HZ

Klara е част от женския колектив CodeXX, а другият македонски участник, Andreas HZ, е съкуратор на De:Sonanz.

На въпроса какво позитивно откриват в партитата тук, Ясен отговаря: “Критичната маса хора, която ходи по такива места и остава до сутринта. Нещо, което според нас означава, че сцената върви в правилна посока. Ако един организатор на подобно събитие успее да задържи хората докрай, значи може да се поздрави за добре свършената работа и разбира се артистите които представя. [БЕТОН], Artmospheric / Contemporary Techno Structures, Elegantly Wasted и Amek са колективите с ясна визия и посока, около които е хубаво да се навъртаме по-често”.

Партито ще бъде в уютното Underground Gallery/Studio, а тук е Facebook събитието. До 4 октомври може да се купят билети на цена от 10 лв. в магазин Placebo на ул. Шишман 51, а на входа цената е 15 лв. За загрявка, ето един от последните сетове на Korridor – от събитието Sure Thing в Сан Франциско.

подобни

последни