.

Stefan Goldmann – Veiki

„За себе си, не виждам никакъв смисъл да повтарям неща, които вече съществуват. Естествено, не съм под никакви илюзии, че мога да измисля колелото наново. Обаче трябва да има някакъв елемент или някаква комбинация, която не съществува в тази форма. При изобилие от едно и също, няма смисъл да се целя именно там.“

Преди дни Стефан Голдман сподели новия си албум, Veiki. Официалната дата на излизане е този петък, но вече може да се слуша в bandcamp и да се поръча на CD. Това е второто му издание за годината, след като през април пусна Tacit Script.

Музиката във Veiki е специално компизирана за миналогодишното издание на фестивала f(t), когато Стефан беше негов куратор. Темата на събитието бе алтернативни понятия за време, а неговият отговор са девет трака, които късат с класическия тактов размер 4/4 и се движат в неравноделен ритъм – „4 е заменено от 7, 9 и 11. Истински broken beat“.

Когато говорим за неравноделни ритми, няма как да не се сетим за български фолклор и за хорà. Логично, точно оттам българо-германският продуцент научава за тях, но всъщност те присъстват и в други източни култури като турската и арабската. Затова и имената на парчетата във Veiki са думи от българския език, някои, от които идват и от гореспоменатите култури.

Съчетанието на електронна с фолклорна музика е тренд от много време насам. В България такива парчета се правят от поне 15 години. За справка – някои drum’n’bass опити. В повечето случаи обаче сме свиделите на механично събиране на двата стила, слепване на електронен бийт и фолклорен инструментал, което не дава истинско надграждане. Единственото оригинално е било първоначалното хрумване за комбинацията между двата стила, но не и крайният резултат.

С Veiki Стефан Голдман предлага вариант за такова надграждане. „Имам един приятел, Майк Далиот, който през годините много ми влияеше. Една от идеите му беше, че вместо да се семплират разни етно звуци и да се вкарват в западните схеми на електронна музика, трябва да се извлича само структура.“

Така във Veiki той взима самата неравноделна структура от източните култури и я използва със западната електронна музика. „Може би един от малкото систематични усилия за изместването на ударното машинно техно в една алтернативна ритмична основа.“ както казва описанието към албума.

Албумите на Стефан Голдман са доказателството, че той е от артистите, които се стремят да изведат електронната музика, и в частност техно музиката, на нов терен, да изместят нейните граници. Неговият свръхконцептуален подход понякога ме кара да си го представям като супер сериозен учен, който е оставил забавлението от музиката на заден план. Оказа се грешна представа – „Горе-долу само се забавлявам. То и да измисляш концепции си е забавно.“ Факт.

подобни

последни