.

Stefan Goldmann – Live At Philharmonie Berlin

В началото на тази година, за пръв път в историята си, Берлинската филхармония стана домакин на фестивал за електронна музика – Strom. На 7 и 8 февруари имена като Kruder & Dorfmeister, Kink, Нина Кравиц и Дийна Абделуахед направиха сетове, специално подготвени за архитектурата на пространството на една от най-важните институции за класическа музика в света.

Куратор на Strom, отговорен за селекцията от имена, които имаха възможност да свирят в пространството на филхармонията, беше българо-германският артист Стефан Голдман. Той е една от основните фигури на европейската, а може би и на световната сцена, който от години съчетава техно музика, в най-широките дефиниции на жанра, с класически културни пространства като например центъра Кирхнер в Буенос Айрес, храмът Хонен-Ин в Киото, както и LACMA в Лос Анджелис, където направи и първия за музея електронен концерт.

Всъщност концертът, с който Голдман откри фестивала Strom беше първият електронен концерт и за Берлинската филхармония. Музиката в него е създадена специално за голямата ѝ зала и идеята е да улови аудио характера и акустиката на пространството.

Сетът е записан и събран в едночасово издание, а три от парчетата в него вече може да се слушат. Един от пуснатите тракове е Merge, който с десетте си минути продължителност може да бъде разделен на три отличими части – индустриално начало, което минава във филмов съспенс с очакване и тревога, а накрая завършва успокояващо подводно и приглушено. Целият албум излиза на 20 ноември.

подобни

последни