.

Stefan Goldmann – Presets Book

В края на 2014 г. излезе един от най-любопитните албуми на музикалната сцена – Industry на Стефан Голдман. Той е изцяло направен с фабрично заложените звуци (presets) на три японски синтезатора от 90-те години. „0% sound design. 100% presets.“ както гласи описанието.

Industry е всъщност само половината от проекта на Голдман – The Presets Project. Вчера излезе и втората част. Това е цяла книга (истинска, от хартия!) на име Presets – digital shortcuts to sound. В нея електронният продуцент и автор говори с музиканти, програмисти, представители на музикалната индустрия и различни артисти за света на „присетите“. Сред тях са съоснователят на Ableton Robert Henke, продуцентът на Metallica, Queen, Ozzy Osbourne и Janet Jackson Michael Wagner, както и двама от хората, разработвали мега хитовия синтезатор Korg M1.

Presets book

Книгата може да се поръча директно от Bandcamp за 10 или колкото решите евро. И за да е изпълнена поне първата част от правилото Око да види, ръка да пипне, няколко страници вече могат да се прочетат на сайта на лондонското издателство Bookworm. Проверката на способностите на Стефан Голдман да се изразява писмено обаче отдавна е направена – неговата Berghain колонка преплита по един очарователно интелигентен начин клубни преживявания с (често метафизични) разсъждения за електронната сцена и живота като цяло.

Фонотеката ще има едно копие със сигурност.

подобни

последни