.

VA – Eastern Depths Compilation

Genda, Heisa, moutec и Protuberance са четирима български електронни продуценти, живеещи в четири различни части на България. Те правят нещо, което е все още сравнително нестандартно за българската реалност – обединяват усилия, за да създадат нещо заедно. Така се ражда първата им обща компилация – Eastern Depths. Тя ще бъде издадена от Cold Fiction Music – нетлейбъл, занимаващ се с малкоизвестни електронни творци от целия свят, от 2009 г. насам.

Идеята на Eastern Depths е да се превърне в серия компилации, включваща неизвестни за широката публика български продуценти на дълбок и експериментален електронен звук. Петте парчетата в първото издание се простират от дъб техно, през експериментален брейкбийт и dnb, до изчистен ембиънт.

Компилацията излиза официално на 5 юни и ще може да се свали безплатно от сайта на Cold Fiction Music. Четиримата участници имат идея за общо парти, на което да покажат своята музика и на живо, но засега това е само далечен план.

По този случай реших да накарам момчетата да разкажат малко повече за себе си. Ето какво се получи.

Protuberance

Зад проекта Protuberance стои 32 годишният Ивелин Илиев – икономист по професия от малкото североизточно градче Исперих. Любовта му към електронната музика води началото си от първите албуми на Orbital, Future Sound Of London и The Proidgy. След като си оборудва свое домашно студио за продуциране на електронна музика, започва да издава под имената Protuberancе и Crypto.

С псевдонима Protuberance има поредица от издания и участия в различни компилации за малки нетлейбъли в Испания, Германия, Англия и България. Тракът “Mystic monolith” дори стига до испанското национално радио в програмата Атмосфера и представя компилацията Erosion на испанкия нетлейбъл Doppt Zykkler. Музиката издадена с този псевдоним е експериментална, дълбока и жанрово разнообразна – от изчистен ембиънт, през експериментален брейкбийт, дълбоко дъб техно звучене и IDM.

Проектът Crypto е насочен повече към танцувалната музика с няколко издания за лейбъла Vynkel house, като в началото на 2015 година с EP-то “Shake it deep” стига 6-то място в класациите за хаус музика в Америка на сайта zipDJ.

Protuberance Soundcloud / Crypto Soundcloud

Genda

Genda е псевдонимът на Станислав Генадиев. Изненадващо той е професионален танцьор и хореограф на 29 г. от София. Станислав развива собствен танцов стил, в който чрез подбрани минималистични движения на тялото рисува аналогии с природни и социални процеси.

Тази естетика следва и в подхода си към музиката – в нея се концентрира върху развитието на една проста идея и на нейната деконструкция. Черпи вдъхновение от UK Bass, DUB, Break Beat, Jazz. В композициите си съчетава набор от семпли, записани сигнали от виртуални и аналогови машини, както и набор от полево записани звуци.

Издава първото си EP Gravity Breaker за Литвийския лейбъл Crackling Claps. Малко след това следва и покана от Mr.Smiff aka Стефан Христов (BIGBANDA) за съвместен проект SMIFF/GENDA и пресъединяването на Genda към BIGBANDA. Cлед редица успешни участия в познати Софийски клубове, фестивали и пространства, дуото се утвърждава като чудесен фюжън между експерименталните ритми на Genda и мекия джаз звук от тромпетът на Mr.Smiff. Повече от тяхната колаборация ще намерите в Soundcloud:

Genda Soundcloud / YouTube

moutec

Петър Станков aka moutec е на 37 години и живее в Ямбол. За moutec всичко започва през 2009 г. с организизацията на малки партита в заведението на негов приятел – малък местен клуб. Той е израснал с psy trance културата от края на 90-те докъм 2006 г. Впоследствие попада на лейбъла Тhinner и по-специално на Marko Furstenberg. Точно от там идва любовта му към дъб техно звуците. В сетовете му като DJ веднага се усеща psy trance влиянието като селекцията му се състои от дълги, дълбоки хипнотични тракове, които създават усещане за пътуване.

Първото му участие на по голяма сцена е на Artmosperic Festival 2012 и впоследствие ’13 и ’14. През 2014 г. moutec издава и подкаст за Deep Electronics.

moutec Soundcloud

Heisa

Heisа е най-младият и най-потайният от четиримата. Дори те не знаят истинското му име, а само това, че е на 22 г. и че е от центъра на вселената – Стара Загора. Негов е тракът Действия – доста тъмно техно за такъв млад човек. Очакваме с нетърпение още неща от него.

Heisa Soundcloud

подобни

последни