.

Добрите тракове 2022

Сам Шепърд или Floating Points е част от селекцията с Vocoder

Facta – Ditto (Dorisburg Beats Mix)

В Beats Mix на парчето Ditto от Dorisburg мелодиката от оригинала е премахната в полза на допълнителни перкусивни елементи и повишена динамика. Крайният резултат е смъртоносен фокус върху най-необходимото за движение на тялото.

Теодора Маринова

Feral – Mambo

Отварящото парче от последното издание на Feral за лейбъла Hypnus Records, Mambo изследва мистериозните терени на съвременното дълбоко минималистично техно с отличителния и неподражаем трайбъл звук на Feral.

Теодора Маринова

Filmmaker – Unveiling

Filmmaker е загадъчен колумбийски продуцент, чиято DIY персона остава мистерия. За сметка на това дългият му списък с отлични издания за лейбъли като Phormix, Veyl, Detriti, Opal Tapes и Soil го превръща в любимец за феновете на окултна електроника от всички краища на света. От сенките на родния си град Меделин, Filmmaker изкара цели 5 албума тази година. Обложките винаги са нарисувани от самия него и понякога са вдъхновени от музиката, която съпровождат, а друг път я предшестват. Избрах Unveiling от самоиздадената компилация Latent Altars – внимателно подбрана и същевременно богата селекция от 23 трака покриващи цялата звукова палитра на артиста – техно, електро, EBM, пост-пънк, синт-уейв.

Снежана Безус

Flex Zone Project – Mrysen Hals (Turbo Mix)

“Ако имаш вкус, добре дошъл си в тоя хаус автобус.” В MRYSEN HALS (TURBO MIX) Димо Генков и Стефан Панев от “единствената БГ бойбанда” са като водачи на религиозен култ. Димо проповядва с модулирания си вокал и набира членове за групови пръскания в задимени и тъмни пространства, а Панев продуцира бавен и тегав, инструментален духовен химн. Култът се събира всеки уикенд, понякога забравя да си тръгне. Димо приветства всички, които не се страхуват да им стане приятно. Светена вода? Всеки да си носи сам. 

Александър Владимиров

Floating Points – Vocoder

Сам Шепърд или Floating Points е неизменна част от списъка с артисти, които продължават да бутат електронната музика в още неразорани посоки. Неговият стил съчетава експериментална електроника за слушалки с клубна енергия и звучи идеално в концертна зала или на голяма фестивална сцена. Шепърд е известен и с афинитета си към джаз музиката. През 2021 г. той записа албум с вече покойният саксофонист Фаров Сандърс – Promises. Експерименталността и импровизацията от джаза пък се откриват и в новото му издание Someone Close, откъдето е и парчето Vocoder. Много сериозно UK звучене, направено за сериозно танцуване. 

Александър Владимиров

Gabe Gurnsey – You Remind Me

Gabe e от най-силните продуценти, излизал от Англия в последните години. С aлбумите си той се стреми да достигне до по-голяма аудитория. Преди соловите си албуми беше част от Factory Floor. Той е основно име в лейбъла на Ерол Алкан Phantasy Sound.

Иво Стоядинов

Gabriola – Worldwave 

Парчето на Gabriola има доста игрив и трансов характер. То ни отвежда отвъд навиците и рутината на ежедневието към поетичното и магическо царство на хармония между тяло, ум и съзнание.

Ивайло Данаилов

Geier Aus Stahl – Wohin

Въпреки слабите ми познания по немски, мога лесно да усетя екзистенциалната натовареност на Strapazen und Genesung — първият албум на Ленард Прохазка под псевдонима Geier Aus Stahl. За това, разбира се, помага и доминиращата даркуейв стилистика на парчетата, но нещото, което ги отличава и грабва вниманието ми е почти непрекъснатият груув, напомнящ на моменти на трип-хоп продукция. Wohin илюстрира перфектно това, за което говоря. 

Стефан Александров

Günce Aci – Dream of the Sirens

Истанбулската диджейка определено впечатлява с продукция си. Свири в различни клубове и фестивали на тамошната ъндърграунд сцена от 2014 г. Тя издава за един много любим мой лейбъл от Виена – Belly Dance Services. Артистката не се ограничава в конкретен стил, а ползва цялата музикална палитра. Повлияна е от ню уейв и лефтфийлд теченията.

Иво Стоядинов

Henning Baer – Sui Generis

Може би най-пусканото от мен клубно бенгърско EP през 2022 – резачки от началото до края. Леко агресивно, леко напрегнато. Това не е от онези електро парчета, с които пътуваш из пространството или към себе си, наблюдваш и опознаваш. Не, това е електро, с което правиш обир, крадеш кола и бягаш от куките с 200 по магистралата. Дори не си избрал конкретна дестинация, но вече нямаш търпение да стигнеш там.

Джули Милкова

Impérieux – Fantasmagorii

Ако от музиката можеш да си изкараш извод за артиста, който я е създал, то при Impériuex това е усещане за човек със специфична емоционална чувствителност. Българският продуцент с турски корени Алпер Дурмуш използва това си качество в траковете си и така успява да си изгради едно наистина собствено звучене. Това вече е оценено от артисти като Àme и Dixon, Frankey & Sandrino, а последно и от DJ Koze, чиито лейбъли пускат изданията на Impériuex. Fantasmagorii е най-новото, включва три трака и излезе през Pampa Records. Водещото едноименно парче е емоционална мозайка от звуци, вдъхновени от българския и турския фолклор, а DJ Koze го описва като психаделичен бульон.

Александър Владимиров

IC-RED – JAYWALK

Прекрасно допълнение към колекцията на по-еклектичните диджеи, издадено от малък амстердамски лейбъл — South of North, на който се натъкнах съвсем случайно по време на поредната среднощна bandcamp разузнавателна акция. Тук отново ви насърчавам да чуете целия албум, защото разказва история и е далеч по-интересен и забъркан, когато се консумира в завършен вид. Богат на синт линии, дръм лупове и джаз влияния, албумът е празненство на свободата във всичките ѝ форми. Палитра от настроения и емоции, които водят слушателя на разходка из съзнанието му, редувайки далечни пейзажи със състояния на забава, уединение, болка, любов.

Джули Милкова

INIT – Holes in my CV

INIT е лайв актът на Benedikt Frey & Nadia D’Alò, а NRGY е третият им албум, за който вече е писано във Фонотеката, така че няма да изпадам в излишни подробности. Това издание е категорично адресирано към дансинга за разлика от повечето им предходни меланхолични и еклектични неща. Игривото електро минимъл синт парче Holes in my CV е сред моите фаворити не само заради името и забавния заряд, който носи, но и защото е доказателство за това как нещо не толкова сложно може да е супер чаровно и зарибяващо. Нежният галещ вокал на Nadia и дълбокият глас на Benedikt са доказала се във времето си вълнуваща комбинация, а когато ти пеят: “Holes in my CV… how to get from A to B, there’s no recipe…” с присъщата за тях лежерност някак се успокояваш и си припомняш за лекотата на битието, която всъщност търсиш.

Джули Милкова

Iñigo Vontier – Limbo

Мексиканската вече суперзвезда Хуан Хосе Наваро, или накратко Iñigo Vontier, изскочи с няколко EP-та тази година, покрай натоварения с гигове график. Честно казано май му минаха силните години, но измежду бозавите тракове за отбиване на номера изпъкна именно Limbo. Парчето е изтрещяла бавна тупалка със супер фиестаджийско настроение, създадено само за купон. Иначе човекът се отби и през София в края на миналата година, за разлика от Curses.

Самуил Кехайов

INTERNAL/EXTERNAL – A Conviction of Fantasy

Нещо весело сред мрака на моите десет селектирани трака – колаборацията INTERNAL/EXTERNAL между живата легенда на Чикаго – Traxx и героите зад атинския лейбъл June Records – Trenton Chase и June. A Conviction of Fantasy излезе през октомври на плоча за лейбъла Kode (подлейбъл на The Nation) заедно с още един трак с различна енергия и емоция, повлияни музикално от алтернативното и прогресивно синт-уейв звучене от началото на 80-те. Счупеният ритъм и характерен аранжимент създават весело напрежение, което, допълнено от вокалите на Trenton Chase, постепенно прераства в еуфория.

Снежана Безус

Ignez – Motion

Базираният в Берлин артист Ignez изкара доста добър материал от своето органично минимално техно. Motion пристъпва уверено със семпли игриви перкусии и нетърпелив бас. Определно едно от най-завладяващите му парчета за тази година.

Теодора Маринова

Irazu – Searching the Reason

Semantica е лейбъл, който издаде куп яки тракове тази година. Реших да включа и едно от по-любимите ми тежки парчета в този лист. Irazu e oт Мадрид и влиянията му, сред които Regis, Svreca, Autechre, Оскар Мулеро, Donato Dozzy, Люк Слейтър и Surgeon, се забелязват в продукцията му, както и в парчето Searching the Reason. Самият той описва музиката си като „интимното пространство между напрежението и фалшивото спокойствие“.

Теодора Маринова

Иво Стоядинов Charlie – Assassins

За Иво Стоядинов-Чарли записването на музика си е ежедневие, а от време на време решава да издаде някои от парчетата си. Прави го за удоволствие, а с годините натрупан опит нещата ескалират и днес негови тракове се издават в лейбъли от Испания, Бразилия и Англия. Последното EP на Charlie носи заглавието One on One и включва четири парчета, вдъхновени от спорадичните пътувания на Иво до Истанбул. Изключение, като че ли прави Assassins, с тежките си бавни бас линии, идеално за старта на една тежка вечер.

Самуил Кехайов

подобни

последни