.

Рубен Ганев за новия му албум Seeker, за лейбъла и пътя му досега

Рубен Ганев

Seeker е шестото подред музикално приключение на mould.audio. Създателят на лейбъла Рубен Ганев сътворява нов техно албум с бързи ритми, преплетени с лека мистерия и играещи неортодоксални перкусивни елементи с точно толкова ревербация и плътност, колкото биха били нужни да накарат крайниците ти да се изгубят в саунда, придобивайки рефлективно плаващи движения. По случая се свързахме с Рубен Ганев, за да разберем повече както за артистичния, така и за личностния му път.

11 години прекарани в Лондон и Берлин

Рубен е момче, успяло да опознае както родната, така и берлинската, и английската техно сцена. Въпреки че идва от музикално семейство и ходи на уроци по класическо пиано като малък, баща му го насърчава да започне бизнес образование, което обаче хич не му е по вкуса. Така след първата година решава да запише Звукови Изкуства и Саунд Дизайн в прочутия Лондоски Университет на Изкуствата (UАL). След завършването си се завръща с България, където започва да работи като саунд инжинер за Метрополис за цели четири години, след което взима смелото решение да си събере куфарите и да замине за мечтания Берлин.

С пристигането си там се потапя в продължителен период от екпериментиране и развиване на похватите си в звуковото инжинерство. Това му дава база да комбинира тези способности заедно с вкуса, който Берлин неизбежно вдъхновява и да ги култивира заедно в изграждането на собственият си звукозаписен лейбъл-mould.audio около три години след пристигането си там, а по точно – април 2020 г.

„Преди да отида в Берлин си мислех, че разбирам от техно и въобще от електронна музика, а се оказа, че всъщност има един доста голям океан, до който не съм се докосвал, до един куп артисти, които не съм чувал. Въобще музикално беше… Уау!“ – споделя Рубен.

Завръщането в България и mould.audio

Годините прекарани в музикална експериментация и техно влиянията от Берлин помагат на младия артист да сформира добре осмислена визия за неговия саунд и той решава, че е време да се прибере в България, продължавайки да твори и да се развива тук. Първоначално идеята на mould.audio е да даде свобода на Рубен да издава личните си музикални продукции. След два изключително успешни дигитални албума – Totem и SPX23, той осъзнава, че има и други артисти, който споделят неговото виждане. Така няколко месеца по-късно излизат не само неговото трето дигитално издание Portal 12, но и два други релийза представящи новите допълнения на лейбъла – Sejon и 9beats.

‘’Първоначално лейбълът започна с идеята да издавам соло. Аз дори не мислех за издаването на други изпълнители и с течение на времето станах по-отворен към тази идея. Това, което се разви до момента е, че се стремя да създам малко семейство от артисти, които работят със същия подход към звука и които биха приели mould.audio не само като място, където биха издали музиката си веднъж, но нещо, от което да бъдат част в дългосрочен план.“ – Рубен Ганев

Албумът Seeker

Албумът минава през редица забързани, но балансирани състояния. Отварящото Grizzly започва нажежено, а Charger продължава да набира сили. Mushani One има не само племенни и природни, но и някак митични елементи, които продължават да надникват в загадъчните кътчета не само на нашата обща Земя, но и на България, както вероятно подсказва заглавието на парчето Roots (корени, в превод от англ.). Linear Elasticity и Continuum Mechanics примамливо приканват и демончетата ни да се включат в музикалния трип. Seeker, носещо името на заглавието е парчето, което би създало приятно неспокойство и нетърпение сред танцуващите – перфектно за диджей експерименти.

Освен Sejon, който вече е част от лейбъла, с преработки се включват и двама нови артисти – gãl и Marcelo Antonio, който издава за Platform22, а Рубен споделя: „С това EP аз ги представям като участници в лейбъла и може да се очаква от тях да имат и индивидуални албуми„.

Charger, Mushani One и Continuum Mechanics са пресъздадени от Sejon с нов движещ груув. gãl допринася с други две интересни версии на Mushani One и Continuum Mechanics, M_A затваря с ремикс за Charger, който го прави още по-хипнотичен и силно способен да те накара да се подхлъзнеш в непредвидена дълга парти сесия.

В заключение смятам, че Seeker е албум, на който спокойно можеш да дадеш оценка отличен шест още при първото слушане. Парчетата на Рубен влизат в категорията техно, идващо от Бъглария, на което задължително да обърнеш специално внимание, така че си пусни целия албум, пък ние напомняме, че днес е bandcamp петък и е идеален ден за покупки.

подобни

последни