.

Festival In The Nature + Where We At. Два фестивала – една локация.

Festival In The Nature 2018

Създаването на Festival In The Nature се корени в нуждата от нова музика и изобщо от това нещо ново да се случва в Стара Загора. Where We At произхожда от същата нужда, но във Варна. През последните години и двете събития се превръщат, бавно и полека, в притегателни точки за хора от цялата страна, които искат да потанцуват няколко дни на открито и да разнообразят стените на градските клубове с природа. Този месец двата фестивала ще се съберат на едно място.

Защо това се случва, какво да очакваме от общото издание и малко контекст за миналото на двете събития научаваме от две от основните лица зад тях – Николай Желев от Festival In The Nature и Йосиф Лазрак от Where We At.

Въпреки че Николай и Йосиф движат различни организации и се запознават преди само две години, двамата имат доста общо. Последното например е Koncept Space – те са двама от партньорите в най-новия клуб в София, който всъщност не е само клуб, а магазин и крафт бар. За него обаче ще си говорим скоро. 

Where We At 2018

Двамата започват да организират партита сравнително по едно и също време – Йосиф през 2013 г., а Ники през 2014 г. И двамата стартират в родните си градове – съответно Варна и Стара Загора. Причината, както стана ясно, също е обща и добре позната – “Защото там просто нищо не се случва”. Това е усещането на Николай, когато се прибира след година, прекарана в чужбина.  

Още на първото парти, организирано от него, идват 350 човека. “Всички крещяха, викаха – готини хора. Получи се много яко.” И в този момент разбира, че това е нещото, което иска да прави. Започва да организира партита през около 3 месеца “по дупки и мазета” и това поставя началото на Terra.

Малко по-късно, през лятото на 2015 г., Ники попада на локацията, която ще се превърне в дом на Festival In The Nature. “Една приятелка ни каза, че има място, на което трябва да направим парти. Заведе ни и аз бях – уаааааау. След месец направихме събитие там.” Кръщават го 24h In The Nature. Появяват се едва 100 човека, но като за начало това е достатъчно. На следващата година вечерите стават две, след това и четири. А тази вече ще има и две сцени. 

Festival In The Nature 2018

Връщаме се няколко години назад и отиваме близо 300 км по̀ на север, във Варна. Йосиф се прибира от Холандия, където учи и заварва подобна картинка на тази, която Николай е видял в Стара Загора – “Беше пълна пустиня. Беше периода след Кризата. Не само финансова стагнация, но и душевна стагнация. Всеки се беше свил в шушулката си. Не искаш да изхарчиш и два лева, а то и няма къде да ги изхарчиш.” 

Затова той и компания от приятели се организират, събират пари и правят първото парти на That Divine на плажа Тупола до Балчик, което продължава два дни и събира около 250 човека. “Получи се адската бохемия”. След това, през лятото на 2017 г. провеждат и първото издание на Where We At на плажа в Шкорпиловци.

“С Where We At искахме да направим събитие за варненци. С лежерен, бохемски и хедонистичен дух. Планът за тази година беше да вдигнем нивото, да го направим по-голямо, да поканим не само местни имена, но и гости от чужбина. Но в крайна сметка няма да се получи.“

Where We At 2018

Ето я и причината за това. С планираните законови изменения и по-точно в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, ще бъде забранено разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. В същото време целият плаж Шкорпиловци, който е най-дългият и широк в България, се състои изцяло от дюни. 

“Ние сме в постоянен контакт с кмета и администрацията и те ни казаха, че ако промените влязат в сила, няма да имат друга опция. Законът все още не е приет, но с тези изменения на хоризонта, не искаме да поемаме риск.” 

Голяма част от идеята на Where We At е да дава сцена на малки и не толкова известни артисти. На първите две издания например се дава шанс на хора, за които това е едва първото им пускане пред публика. Сетовете на всички са записани и качени онлайн, което помага на самите да артисти да бъдат слушани и открити.

Пример за това е Monikah, която прави първото си участие пред хора точно на Where We At 2018, а в края на годината беше поканена от Ние. да подгрява на Elena Colombi и Interstellar Funk заедно със Snob в Micro, после и на Skatebard, заедно със Снежана, в Koncept.

Какво ще се случи тази година в Барите. Първо, ще има две сцени – главна на Festival In The Nature и втора на Where We At. “Самата местност Барите представлява дълго и широко пространство – гора с полянки на места, с беседки и река.“ описва Николай. „Двете сцени са в двата края на местността. Има място за още сцени. Построихме душове, има си построени и тоалетни.” 

Главната сцена – Festival In The Nature – стартира в четвъртък, 18 юли, и тази първа вечер ще бъде организирана от промоутърската платформа Ние. По нейна покана идват момчетата от [бетон], заедно с полската продуцентка и диджейка Olivia. Иначе сцената ще започва всеки ден от 19 ч. и ще приключва по някое време сутринта – когато реши последният диджей.

Сцената на Where We At ще открие в петък следобед и ще работи без прекъсване до неделя. Цялото събитие закрива официално в понеделник сутрин, 22 юли.

Отделно, ако на някой фестивалният режим му дойде в повече, наоколо има еко пътека, която стига до няколко водопада и манастир. На 20 км е и паметникът Бузлуджа, на който може да заведеш приятелите си чужденци, да събират лайкове в Instagram. 

Фестивалът предлага къмпинг зона за палатки, а други опции за спане има в Мъглиж или пък в Казанлък, който е на по-малко от 15 км от локацията, а таксито до него е около 10 – 15 лв.

Ако се чудиш как изобщо да стигнеш до фестивала, организаторите са предвидили транспорт от София до Мъглиж с автобус, който излиза 50 лв. в двете посоки.

Илюстрация от Гергана Станчева /WEARE/

Ето я и програмата по дни.

18 юли – Четвъртък вечер
FitN Main Stage
Ние среща [бетон]
Olivia
Risto
Linear Output
Phlp.

19 юли – Петък
FitN Main Stage
Hristomir
Factuaw
Dimitri Monev
Livio & Roby
Peppou
Deian

WWA Stage през деня
Milesh
Algorithm
Dylan

WWA Stage през нощта
Imperieux
Valdy
Runo

20 юли – Събота
FitN Main Stage

Mbius
Alexander Kyosev
Vescou
Svet
Cristi Cons
Anton Pau

WWA Stage през деня
Garo
Bosha
Stephan Panev

WWA Stage през нощта
Recidivist
Raredub

21 юли неделя
FitN Main Stage
Mario Milev
Stefan Alexandrov
Georgi
Laylla Dane
Afriqua

WWA Stage през деня
Deyan Dimitrov
Nicooly
Slavi Peev

Билетите за цялото събитие – две сцени в продължение на общо четири дни – са на цена от едва 30 лв. и могат да се купят през Resident Advisor до 17 юли – ето тук. След това обаче, на входа на фестивала, билетите ще бъдат на цени от – 50/60 лв. спрямо датата.

Общото издание на Festival In The Nature и Where We At логично ще бъде по-масивно и с още повече артисти, хора и музика от преди, което е супер. Но при него има и нещо по-важно. То е пример как различни организации на родната сцена могат да работят заедно. Пример за подкрепа в труден момент. И ако има нещо друго освен музиката, което да е важно в нашата сфера, то това е точно подкрепата. И афтърът, де.

Festival In The Nature 2018

подобни

последни