.

Трейлър и детайли за първата изложба на Българския рейв архив

Краят на 90-те и началото на 2000-те години е границата между две хилядолетия, по време на която се случва зараждането на българската рейв култура. Това е уникален момент от най-новата история на България, в който младото поколение за пръв път става част от една глобална музикална вълна и заимства от нейните ценности – хиляди млади хора се забавляват заедно, без значение от своите социални или икономически различия. Сега Българският рейв архив цели да те пренесе обратно в тази епоха – да припомни миналото за едни и да разкрие неподозирани случки за други.

Сайкъделик транс дуото X-Dream в Индиго през 2000 г. Архив: Алекс Мечев
Astral Projection в Индиго през 2000 г. Архив: Алекс Мечев

Българският рейв архив е динамична колекция от над 100 оригинални флаери и постери от събития, множество архивни снимки, както и над 1350 минути архивни видео кадри. Проектът включва и чисто нови интервюта с основни лица от епохата – диджеи, промоутъри, фейсконтроли и обикновени рейвъри, които разказват за емблематични моменти от рейв сцената по онова време, за емоциите и преживяванията. Сред интервюираните са DJ Steven, Ясен Петров, DJ Ради, Мария Николова, Balthazar, Мария Агнес Барилоки, Радослав Илиев и още редица други лица, които продължават да са движещи за рейв културата и до ден днешен.

София стрийт парад 1999 г. Архив: Метрополис
Архив: Метрополис

Селекция от всички материали, заедно с видеокадрите и новите интервюта ще бъде представено по време на първата изложба на архива, която ще се случи от 22 до 29 септември в Национален студентски дом. Откриването ще започне с винил сет от Laylla Dane и Bosha в 19 ч. и ще продължи до 22 ч. Освен да видим на живо материалите и да гледаме интервютата, в пространството на Студентския дом ще има няколко 3D мапинг прожекции, а ще можем и да си купим от лимитираната серия зинове, които архивът ще издаде. БРА подготвя и още няколко бонус изненади, които ще излязат съвсем скоро – хвърляйте по едно око на техния, а и на нашия акаунт в Инстаграм.

Българският рейв архив е организиран и куриран от Владислав Илиев aka Vladzen от визуалното студио Phormatik. Именно като тийнейджър той започва да ходи по партитата, които са обект на архива. “Времето беше такова, че ни заливаше от нови неща и ентусиазмът беше голям, а ние му се наслаждавахме!“

Впоследствие Vladzen започва да се занимава с VJ работата за много от добрите техно и хаус партита в България, като последно това беше фестивалът Wake Up Stran-Jah във Варвара.

Стефан Крачанов aka DJ Steven от Метрополис по време на интервютата за БРА

Билети за изложбата могат да се купят онлайн през ePayGo. След края ѝ, съдържанието ще може да се разглежда онлайн на ravearchive.space. Българският рейв архив няма да приключи с тази изложба и целта му е да става все по-обширен. Така че ако слуачайно имаш някакви болни кадри от деветдесетарско парти, пиши смело в Инстаграм или във Фейсбук акаунтите на архива. Един от бъдещите планове на БРА е и създаването на цял документален филм, така че това е само началото на проекта.

подобни

последни