.

Thylacine – Mountains

horizontal

Thylacine е латинското наименование на тасманийския тигър – животински вид, приличащ на куче, който изчезва в началото на ХХ век. Същото име си избира френският саксофонист William Rezé, когато започва да се занимава с продуциране на електронна музика през 2012 г.

Rezé е повлиян от музиката на Moderat, Four Tet и Massive Attack. Той вече има три EP-та, като последното, Exil излезе през януари тази година. Сега французинът пусна и клип за едно от парчетата в него – Mountain. Освен че парчето е супер приятна, мелодична електроника, то е интересно с това, че видеото му е снимано в България.
Видеоклипът показва няколко от емблематичните тоталитарни паметници, като този на Бузлуджа, но се съсредоточава основно върху бедния живот наоколо – екзотична тема за западния свят.

Видеото не е първото, в което чуждестранна банда включва монументални паметници от България. Преди време споделих клипа на едни други французи – Ödland, които включват „Дома на партията“ във научно-фантастичното си видео Après avoir décroché les étoiles. Освен това по доста сходен начин шотландския изпълнител Paolo Nutini снима видеото си за Iron Sky с кадри от родната провинция.

Като цяло чуждестранните артисти се възползваха първи от позитивния потенциал на тоталитарното архитектурното минало в страната, a български примери като Forget Your Past на Никола Михов и няколкото сноуборд сесии, снимани на Бъзлужда (като тази, запечатана от Михаил Новаков) са по-скоро изключение. Със сигурност вече е налице и едно изтъркване на тези символи, но тепърва предстои да се измисли, как точно да бъдат използвани, вместо пропиляни в саморазрушение.

подобни

последни