.

Най-накрая – Raredub издаде дебютно EP

Петър Васев aka Raredub

Един следобед, докато Петър работи върху нов трак в студиото си, изведнъж започва да му мирише на изгоряло. Супер тъпо е да ти изгори синтезатор или дръммашина, но след като проверява всички кабели, той не открива нищо и решава, че му се е сторило. След десет минути обаче миризмата на изгоряло само се усилва. Петър става, отваря вратата на стаята и вътре се пълни с гъст и черен дим. „Работата много ескалира. Излях бутилка вода върху една блуза, омотах я около главата си и излязох. Взех си само лаптопа. Беше near death experience.“ Когато стига навън, вижда две пожарни коли, които вече гасят горящата сградата. С две думи – дебютното EP на Raredub е огън, а точно от тази случка идва и името на трака му с Kink – How The Fire Started.

Години, години Петър Васев стоеше в малкото си 3 на 4 метра студио и правеше музика, която почти не показваше на света, камо ли да пусне за издаване. Едно от малкото изключения е трак, който ни даде ексклузивно за профила му от 2019 г. Останалото са само стриймове на джемовете му, които изкарва в Инстаграм. До днес.

Дебютното EP на Raredub, Moover, идва през лейбъла на неговото крю, Sofia Records, основан от Kink и Kei. Точно през тяхната ситна цедка, пък и през тази на останалите от крюто, минава всеки трак в Moover, а всъщност и още много други, преди да се стигне до финалната селекция.

В началото на април, в интервю с Kink в подкаста-колаборация на Гьоте-институт и Фонотеката, когато направихме и премиера на Highjacked, Страхил Велчев сподели: „В момента, в който си казахме окей, имаме три сигурни парчета, изведнъж нещо се отприщи в Петър и той започна да бълва още по-добра и още по-добра музика без наши насоки и помощ, та успяхме да лимитираме плочата до пет парчета.“ Петър споделя, че всички там се водят от едно просто правило – „Ако цял ден работиш по един трак, а като се прибереш вкъщи не помниш мелодията – не става.”

Ако има една дума, която изскача при определянето на звученето на траковете в Moover, това ще е асид хаус. Но вътре има множество различни влияния, всеки трак си има собствен отличителен характер и все пак във всички се усеща една линия – енергичност, заразителна хиперактивност, позитивност. До голяма степен това е отражение и на Raredub, както вече сме разказвали подробно.

В спецификите на изданието е супер наситеното използване на синтове, което не е най-типичното за хаус напоследък. Това идва от факта, че преди време Raredub си купува стар и евтин синтезатор Korg Poly800 от 1983 г., който след това модифицират заедно с Kei. Иначе в EP-то може да усетиш препратки към артисти и влияния като например IDM без вътре да има и капка IDM, но просто усещаш такъв вайб, което е едно от постиженията на изданието – да усещаш добри примери от високите класики на миналото, без да можеш в нито един момент да кажеш: „Тази част е като онази в един друг трак“.

How The Fire Started включва вокален семпъл от Атанас Сребрев, който всъщност е актьор и приятел на Страхил Велчев, а по-наблюдателните могат да се сетят, че присъства и в трака на Kink Call Nasko. Иначе вътре има най-дебелия бас, който ще чуете тази година. Drivebus пък е най-шизо тракът в изданието, отново пълен с асид енергия, а The Brothers Lionsheart е последното във времето парче, което влиза в EP-то. Там вече отиваме в меланхоличен геридж и топли lo-fi дефекти. За разлика от останалите тракове, при които има преработки и връщане напред-назад, The Brothers Lionsheart е направено на един път и е тракът с най-много вложени емоции. Петър прави парчето след тежък момент в семейството му – неговият брат почива в началото на годината. Не само The Brothers Lionsheart, но и цялото EP е посветено на него.

Moover излиза днес и като останалите издания на Sofia Records може да се вземе и на винил. Тази вечер ще има и парти по случая в The Steps на ул. Братя Миладинови 12, където до Raredub от крюто ще бъдат KEi, Recidivist и SuB.

подобни

последни