.

Phase Fatale – Scanning Backwards

Хайдън Пейн, известен също като Phase Fatale, се превърна в едно от водещите лица на EBM и пънк повлияното индустриално техно – една по-сурова и вълнуваща територия през последните пет години.

През 2018 г. той издаде първия си дебютен албум за Ostgut Ton – Reverse Fall, а година по-късно, използвайки знанията си за звуковия дизайн, бергхайнският резидент издаде втория си соло албум за лейбъла – Scanning Backwards.

Концепцията зад албума е резултат от ритмичните търсения на Пейн, които изследват различните прояви на звука като сила и по-точно проявата ѝ в Бергхайн като инструмент. Това се отразява и в илюстрацията към албума, взета от ранен флаер от партита SNAX и изобразяваща фетишизацията на динамиката на мощността.

В основата си Scanning Backwards изследва не само манипулативните свойства на електронната музика (мантри, цикли, подсъзнателни съобщения), но и как ритъмът улеснява движението и мисленето в синхрон; пулс на координирани звукови и мозъчни вълни. 

Със склонност и дарба към мрачни атмосфери, Phase Fatale създава необичайни звукови картини с помощта на синтезирани звуци, изтласкани през усилватели и дисторшън педали, EBM и индустриални ударни модели.

Забързаният Velvet Imprint задава тона със своите изкушаващи синтове и проникващи вокали, докато Phase Fatale вплита заедно по-бавни и по-бързи темпове с фокусирана интензивност. During the Freezing Process и Proxy Contact създават крайности в напрежението и атмосферата, като последният изумява с вцепеняващите си записи на човешко дишане. Като цяло, Scanning Backwards e проектиран и предназначен с идеята да се разпространи и насади в тъмните клубове по света.

Целият албум може да се слуша от днес в Spotify, а тук е вторият трак – Binding by Oath.

подобни

последни