.

Уна Дохърти идва с танцов спектакъл в Пловдив с музика от Jamie xx

Някъде в началото на 2020 г., Уна Дохърти пише на Jamie XX: „Бях в Белфаст, без пари, но пък с достатъчно късмет, за да намеря студио, безплатно. Извиках няколко човека, които да чуят твоя трак и да потанцуват.” Става въпрос за парчето Idontknow, което точно след тази комуникация между двамата артисти получава видеоклип с участието на Дохърти. Хореографията в него носи суровата енергия, която прави ирландската хореографка известна.

Към този момент Уна Дохърти вече е създала спектаклите Hope Hunt и Hard to Be Soft, в които на фокус е мъжката работническа класа от Северна Ирландия. Именно те я поставят на картата и карат критиката да я нарече бъдещето на хореографското изкуство.

Най-новото произведение на Дохърти се казва Navy Blue и с него тя ще гостува на фестивала One Dance Week в Пловдив. В него участват 12 танцьори, облечени в сини работнически гащеризони. Самата Дохърти не танцува, но се включва с монолог в началото на спектакъла.

За музиката тя се свързва отново с Джейми Смит aka Jamie xx като задачата е да пренапише Рахманинов. На което той веднага се съгласява, но, както пишат от The Guardian, „след това той се сеща, че е световно известен диджей, по средата на турне, който няма време да влезе в студио.“ Затова Дохърти използва Рахманинов в първата част, а музиката на Jamie xx влиза във втората „дистопична“ част на спектакъла.

Navy Blue ще се играе на 19 май в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети все още могат да бъдат купени в мрежата на EpayGo.

подобни

последни