.

One Dance Festival стартира с Rave Lucid, посветен на рейв културата

През последните издания на танцовия фестивал One Dance винаги има по нещо свързано с електронната музика и клубната култура. Този път това е спектакълът Rave Lucid на френската компания MazelFreten, който ще открие фестивала в Пловдив на 10 май.

Rave Lucid е създаден от хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, с музика от френския електронен продуцент NiKiT, които пренасят на сцената енергията на клубовете в Париж и на френския градски танц electro dance. Стилът се заражда в началото на 2000-те години в южните квартали на Париж и е микс от вогинг и уакинг, диско, хип-хоп танц и мароканско чааби. Резултатът е хипер енергичен, буен и ентусиазиран стил, чиято популярност достига до масова разпознаваемост във Франция след парижкия техно парад от 2007 г.

С този спектакъл искам да отдам почит на общността, която ме изгради, където пораснах и можах да се развия професионално като артист, но и като активист с мисията да направя електро денс известен отвъд „ъндърграунда“. Да покажа мащаба и богатството на този френски градски танц, който блести по целия свят, събирайки заедно електро денс Eboï (танцьори – мъже) и Equeenz (танцьори – жени) от различни държави.“

Брандон Масел, хореограф, MazelFreten

Rave Lucid е построен като серия от батъли, в които участват 10 танцьори – едни от най-добрите представители на electro dance жанра от различни държави. Както казват от създателите на спектакъла обаче, той не е замислен като съревнование на умения, а като начин за сближаване между различни хора и общности, особено в епоха на разделяне.

Танцьорите дори ще покажат енергията на electro dance стила на публиката отблизо с уъркшоп във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“ веднага след края на спектакъла.

Част от музиката за Rave Lucid от NiKiT

Rave Lucid е част от програмата Фокус Франция на Оne Dance 2024, която се реализира в партньорство с Френския Институт в Париж. Билетите за спектакъла са вече в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро познат като One Dance Week, той е надраснал едноседмичния си формат, което е довело и до новото му име.

подобни

последни