.

Първото проучване на феновете на клубната сцена в България

Основното, което знаем за българската електронна сцена, е че сме една шепа хора. Оттам нататък положението е мъгла и пушек. Като Micro в 5 ч. сутринта. Като понеделник сутрин пред пулта на Wake Up Stran-Jah 2021. Яко е, но нямаш идея какво точно се случва.

А пътят към развитие на сцената и превръщането ѝ в индустрия, минава точно през изясняване на цялата картинка. Какви хора ходят по партита, колко често, какво е важно за нас, какво слушаме. Точно това искат да направят от екипа на Ritual Gatherings с първото проучване, насочено към феновете от клубната електронна сцена в България. За тази цел е създадена анкета от общо 29 въпроса, които покриват демографията на участниците и включват две основни теми – клубове и фестивали.

От Ritual Gatherings разказват за идеята: „Забелязваме голямо движение в последните години, голямо желание за развитие на индустрията – да, вече е време това да се превърне в индустрия и у нас. И знаем, че за да се развива професионално, трябва да се проследи поведението и предпочитанията на публиката. Голяма част от хората, които застанаха зад идеята, работят основно на сцената – промоутъри, собственици на клубове, артисти. Те стават и лягат с идеята как могат да я раздвижат, да внесат нещо ново, да правят всичко все по-професионално. Затова знаехме, че такива данни ще помогнат на всички. Отдавна е време да се направи такова социологическо проучване, което да даде тази информация. Фактът, че събрахме почти всички основни организации в тази сфера показва, че не само ние мислим така.

На въпроса какви действия биха се предприели след като се събере информацията от анкетата, колективът добави: „Едно от действията е вече направено още преди да сме събрали информацията – да работим заедно. Бяха попитани много голяма част от организациите, попадащи в категорията „електронна музика“, първо дали биха подкрепили такова проучване, всичко беше координирано симетрично с тях – получихме ценна обратна връзка, а сега слагаме началото отново всички тези 25 организации. Това е едно от важните действия за нас от самото начало – да не го правим сами.“

Зад проучването застават всички водещи организации – от промоутъри като Ние., That Divine и The Guild до Metropolis, включително и някои мейнстрийм клубове.

Анкетата от проучването може да бъде намерена тук и ще бъде активна в продължение на 1 месец. След това резултатите ще бъдат публикувани на сайта на Ritual Gatherings, като ще може да прочетете за тях и във Фонотеката.

подобни

последни