.

Ballantines Video Contest // Ivo Spasov interview

Ivaylo Spasov

Уиски, музика и видео са сред любимите ми неща и затова няма как да не напиша няколко реда за събитие, което обединява и трите. Освен това е българско, замесени са няколко наистина адекватни човека и с крайната си цел няма как да не допринесе поне с малко за обогатяването на родната музикална ситуация. Казва се New Picture Same Great Sound и е дело на Ballantines.

Първо, целта – направи видеоклип на едно от трите парчета, предложени от организаторите.

Парчетата – става въпрос за три ремикса на една от най-силните песни от близкото ни минало – До вчера, на Братя Аргирови, още известно като Момиче от съседен клас. Чисто итало диско от времето, когато то наистина е било хип.

Самите миксове са подготвени от 1000 Names, Infragreen (който показах наскоро) и дуото Big Tiger и могат да се слушат тук.

И защото не виждам смисъл аз да пиша повече от само-няколко-реда за събитието, реших да накарам Ивайло Спасов да разкаже повече, в качеството си на 1/3 от журито на конкурса.

Снимка: Наталия Йорданова

Когато списание ЕДНО беше още списание, Иво отговаряше за музиката вътре, а след това направи и първото (и по-силното) издание на Mellow Music Festival в София. Ето какво го разпитах.

Какво ще гледаш при оценяването на видеоклиповете?

Онова, което ще ме спечели в едно видео е идеята му и това колко е забавна и емоционална тя. Изпълнението също е от значение, но бих заложил по-скоро на нещо, което не е съвсем перфектно, но съдържа хумор и пиниз, и може да се гледа без усилие повече от веднъж.

Преди няколко дни един приятел попита, задължително ли е Ballantines да присъства във видеото. Отговорът е не. Ако имаше такова условие, то щеше да е написано в условията.

Как бяха избрани артистите, които направиха ремиксите – 1000 names, Infragreen и Big Tiger?

Това е по-скоро въпрос към организаторите, но доколкото знам са се спрели на тях, защото правят музика, която рециклира различни жанрове и музикални детайли и накрая, защото звучи добре и е актуална. А това е идеята на конкурса – ремиксиране на нещо познато с цел то да стане по-конвертируемо спрямо настоящия момент.

Как ще се абстрахираш от това, че тук сме една шепа хора и не е пресилено да се каже, че всички се знаем? Имам предвид, че това води както до пристрастия, така и до предразсъдъци към участници, които познаваш от живия живот.

Понеже никога не съм бил жури на нищо, предполагам че ще бъде доста трудно да се абстрахирам от предразсъдъците и пристрастията си. Вероятно това се отнася и за другите членове на журито. Мисля си обаче, че би било трудно да кажем на черното бяло. Тоест, ако някой, който не харесвам избухне с нещо доста яко, нямам основание да кажа, че е тъпо, само защото е негово.

Също така именно затова журито не е от един човек или съставено от приятели – целта е да има дискусия и спорове, които в крайна сметка да изведат до челните места наистина добрите видеа.

Ок, значи оценките ще се дават след дискусия, а не например един от вас дава 10 точки, друг 5 точки и т.н.?

Не, не, няма точки. Обсъждаме и едва тогава изключваме нещо окончателно или бутаме нещо на следваща фаза на обсъждане.

Ще има ли три места или само двете първи (на журито и на публиката)?

Ще има само първенци.

Забелязваш ли определени тенденции в правенето на видеоклипове за електро/инди парчета напоследък? Аз например много се дразня на клиповете, в които през цялото време има някакви младежи, които правят нещо безцелно, като да палят огън или да се скитат из гората. Има редица такива, сякаш излизат от конвейер.

Последното на Dizzee Rascal показва, че някакъв определен тренд (loop-ването, gif-овете и vine-овете) може да бъде използван така, че да направи дадено видео по-яко, отколкото би било. Иначе има и банди, като Ok Go, чиито видоклипове са по-яки от музиката им.

Да, определено от един период нататък Ok Go се превърнаха в група за видеоклипове, а не за музика.

Трудно ми е да говоря за по-масивен тренд обаче. Истината е, че нещата, които са популярни в интернет, се пренасят в музиката и съответно в клиповете. Връзката между хубава музика и визия обаче е доста условна.

Покажи ми един твой любим клип и един, от който ти става лошо.

Един любим:
https://www.youtube.com/watch?v=3333_3r0Jwk

И един гаден:
https://www.youtube.com/watch?v=PdPgiGSFJW0

Уау, тоя на Момчешки свят не го бях гледал. Да те попитам, печелят ли се точки, ако в клипа има свиня?

Мен ще ме спечели присъствието на свиня, определено.

Както ни е показал Стефан Голдман, от звука на бг чалгата могат да се изкарат много творчески идеи. Като човек, който прави блога Chalga Excellence, какво ще кажеш за чалга видеоклиповете?

Един приятел, който не е българин ми каза, че намира старите чалга видеоклипове за гениални – невероятен ефект, постигнат с подръчни средства + еротика, емоция и цветове. Примерно Сашка Васева – Левовете в марки.

Новите клипове не ме кефят. Много са поп. В старите има доста примитивизъм и са много естествени и смешни. Смешни по як начин.

Смешни като търсен хумор или смешни като недоразумение?

И двете се наблюдават, повече второто.

Какво мислиш за българските видеоклипове, които са излизали досега, като имам предвид тези, които стоят малко извън мейнстрийма – като Nasekomix, 100 Кила ако щеш?

Опитвам се да се сетя за як бг клип, независимо от музиката и не успявам. В тези на Килата има нещо.

Защо хората трябва да си загубят от времето, за да направят видео и да участват в конкурса?

Наградата със сигурност си струва. Водещото обаче е, че средствата за правене на видео вече са толкова достъпни – всеки снима нон-стоп с телефона си или с камера, и има невероятни кадри. Предизвикателството да се подберат яките неща и да се напаснат към музиката е доста забавно, според мен. Мога да кажа, че ако не бях жури, със сигурност щях да направя видео.

Кажи повече за тридневния трип и бартура в Берлин (голямата награда).

Аз, като човек, живял година в Берлин със стипендия за изследване на музиката и нощния живот, ще направя списък с незабравими места из града за победителите.

Та това е от Иво. За още повече информация – newpicturesamegreatsound.com
Конкурсът си има хаштаг в Twitter, така че може да следиш какво ще става занапред и там – #newpicturesamegreatsound.
Освен ако не си затрупан с работа по спасяването на човешкия род от кемтрейлс или нещо такова, няма причина да не участваш.

подобни

последни