.

XPOHNKA – VA01

Обложката е от Георги Димитров

Първата компилация на XPOHNKA (което често се чете като Хронка) излезе на 6 юни и събра доста сериозно число български експериментални и ембиънт електронни артисти с общо 18 трака. По брой участници може да се сравнява единствено със сериите Eastern Depths, последната, от които представихме през 2016 г.

Въпреки че изглежда като лейбъл, XPOHNKA не иска да се определя като такъв, а като съвместно начинание на всички участници – „Няма нужда от определения, реално го правим за звука“. Включените тракове не са били издавани, а някои от тях са правени специално за компилацията.

Вътре има добре познати артисти, които следим, като Ясен Георгиев qsenq и Станислав Генадиев Hypnos (двамата заедно – RoboKnob), Ангел Симитчиев Mytrip, Михаил Стоянов Cinnamint, Етиен Славчев Evitceles, Мартин +more или проекта на Йоана Робова и Петър Пармаков trohi. Редом до тях са нови лица, за които разбираме от XPOHNKA, което е и сред целите на компилацията, като lechim, omori, neuro.ext и няма никой – „пресни артисти на по 20 г. от София, с изключение на neuro.ext, който е от Бургас. Sun pigs никой не ги познава, не сме сигурни дали съществуват“.

Първата компилация на XPOHNKA може да се слуша в bandcamp (по-долу) и в Soundcloud.

последни