.

Виктор Маринов aka Vataff Project с нов албум от Родопите – Jolьva

Преди около 2000 години, в тракийските племена, ватафът е бил водач на военна дружина. Заедно с това, ватафите са били и шамани, които са лекували със звук. Когато Виктор Маринов създава психаделичния си етноелектронен проект, негова приятелка му предлага името и така той прави музика с него вече почти 20 години. За това време Vataff Project издава пет албума, като най-новият, шестият, излезе на 22 септември.

Виктор Маринов е силно повлиян от тракийския район и Родопите. Освен псевдонима си, той взима оттам и имена за албумите си. Предпоследният се казва Solьmen, което означа охлюв на родопски диалект, а новият, който носи името Jolьva, означава костенурка.

„Това е любимото ми място в България. Имам много силна връзка с Родопа планина, която посещавам от ранна детска възраст. Необикновено, магично място, съчетаващо топлина, близка до тази, идваща от сърцето и до енергията на необятния космос. Според мен, уникалността и красотата на Родопа, я определят като място, целунато от Бога. Неслучайно се казва, че Орфей е пребивавал по тези земи.“

Виктор е роден в София, а за известно време живее и в Берлин, където диджейства под хаус ориентирания си псевдоним Victor´s Mob в емблематични клубове като Golden Gate и Sisyphos. Преди 11 години обаче се сдобива с каменна къща близо до град Мадан. Той я реновира, превръща я в студио и така започва да записва музиката си от сърцето на Родопите.

„В студиото разполагам с аналогови синтезатори. Привърженик съм на този тип техника, защото е най-близко да концепцията ми за звук. Записвам с висококачествен конвертор, който максимално реално пресъздава характера на машините, а тях често съчетавам с акустични инструменти. Стремя се към чистота и пространство. Изобщо съм на мнение, че работата с аналогова техника осигурява максимална яснота и триизмерност на звуковия пейзаж.“

По Jolьva Vataff работи в продължение на три години и го завършва в края на миналата. Музиката в албума записва заедно с още петима артисти, което, като се замислиш, прави Виктор реален водач на тракийска дружина. Поканените музиканти свирят на перкусии, кларинет, фуяра, гъдулка, хармоника и електрическа китара. В траковете има също вокални семпли и бас китара от Виктор. Всичко е изсвирено и записано в родопското му студио. Резултатът се състои в осем трака – трансираща и племенна органична електроника с етно елементи. Парчетата са мелодични и носят изненадващо много танцувална енергия.

По време на продължителната си работа по Jolьva Виктор Маринов не спира да се занимава и със страничните си проекти – Две Купета и Victor´s Mob, а в началото на годината успя да издаде и един колаборативен албум с шведския електронен ветеран Маркус Хенриксон от минимъл техно и хаус проекта Minilogue – In The Sign Of The Taurus.

В началото на годината той завършва изданията си, след което за всички нас настъпи пандемията. Виктор използва времето на ограниченията, за да направи пауза от музиката. „Не бях си почивал така от 1996 година. Сега съм отново в студиото с нови сили и вдъхновение.“

Vataff Project ще представи новия си албум на 10 октомври в Koncept Space, където ще е придружен от Deeptrip и Soulful Bliss. Ето го и събитието във Facebook.

последни