.

The Sound of Detroit // Spotify Playlist

Представям ви най-новата плейлиста на Фонотеката в Spotify, която се фокусира върху една значима част от Детройт звученето. Всички артисти, включени вътре, са базирани или родом от Детройт – средата, от която произлиза Детройт техното, желанието за фънк и стремежа към футуризъм, които и до днес не спират да вдъхновяват редица други артисти навсякъде по света. Вместо да обсъждам парчетата, ще ви запозная с дистопичната обстановка, която афектира както жителите на града, така и призмата на ключовите артисти, създаващи „machine soul“ музиката директно от Моторния град.

Когато говорим за Детройт и корените на техно музиката, много от нас мигновено се сещат за първата вълна артисти – Хуан Аткинс, Дерик Мей и Кевин Сандерсън. Втората вълна, обаче, е не по-малко важна. Underground Resistance, основани от „Mad“ Mike Banks, Джеф Милс и Роберт Худ са част от тази вълна. Надграждайки върху създаденото през осемдесетте, UR създават най-тежкото до този момент, излязло от града след Iggy и Stooges. Самият Кевид Сандерсън споделя, когато ги чува за пръв път: „Те са толкова тежки, някак ме шокираха.“

Като бивш член на UR, Роберт Худ, добавя, че ситуацията в Детройт през този период била доста пагубна: „По това време крек кокаинът беше широко разпространен. Имаше много съкращения от автомобилната индустрия, семействата се разпадаха, преодолявайки епидемията от наркотици, самотните майки се мъчеха да издържат децата си. Имаше банди с наркотици, които започнаха да поемат властта и престрелки, и кражби на автомобили. Училищата бяха затворени и отваряха повече затвори.“

Звукът на Детройт не остава неповлиян от тези условия. Естетиката на UR се уповава на тези обстоятелсва. Те започват да създават „тежка музика от тежък град“, споделя Худ, а Джеф Милс добавя: „Tака че това, за което се застъпваме, е съпротива“, „винаги ще се борим срещу това нещо. Революцията е промяна.“ Техният бунт е не само политически, но бунт и срещу бедността в града. Те се противопоставят срещу свръх-мъжкарските, твърди и насилствени идентичности, съществуващи в града. Те отхвърлят и комерсиализацията на техно музиката, която продължава да бъде горещо обсъждана и до днес.

Друга, не по-малко важна роля за развитието на детройтската техно култура, играят предаванията на Чарлз Джонсон, известен като The Electrifying Mojo. От 1997 нататък The Electrifying Mojo неговите предавания се противопоставят на всички расово определени конвенции. Един от цитатите му, включен в музея на UR гласи следното: „Цената, която плащате за свободата, струва много скъпо. Ако сте запален по нея, тя компенсира това, което трябва да пожертвате.“ Mojo пуска миксовете на редица детройски диджей и продуценти. „Той беше учител, вдъхновение и мечтател. Той ни показа, че има и друг път“ – споделя Дерик Мей.

подобни

последни