.

Pistamashina at Night Of Museums //+bonus

в последно време съвсем изпуснах дирите на Пистамашина. малко ме е срам от това, защото те са сред малкото наистина адекватни родни проекти. но пък и затова вчера бях супер приятно изненадан (Човек и добре да живее – не може да знае за всички концерти), когато ги гледах пред Art News Cafe, в рамките на Нощ на Музейте в Пловдив. оттам направих не една и две снимки… а цели три.

не знам защо вместо в обичайните си нинджа костюми излязоха с каски. не, не казвай това за Daft Punk, да го премълчим. иначе изпълнението беше супер силно.

по случай появата им вчера, се сетих за нещо евентуално интересно. назад във времето, когато бандата тъкмо стана популярна, се свързах с Пистамашина и направих кратко интервю. това се случи преди три години (по дяволите). интервюто беше за музикалната рубрика на българското сноуборд списание Whiteroom. то излезе в брой 8, от септември 2008 г. не бях сигурен дали звученето на Пистамашина ще отговаря съвсем на музикалните вкусове на читателите на списанието, но бях сигурен, че някой трябва да обърне внимание на проекта (съжалявам ако се бъркам, но мисля, че единственото друго писмено отразяване е на Иво Спасов от Едно). и ето, споделям въпросното кракто интервю. ако трябваше да го направя сега, бих задавал други въпроси и въобще бих подходил по различен начин, но все пак се надявам, че може да бъде интересно за фенове на Пистамашина.

както казах, интервюто беше публикувано септемрви 2008, но беше направено няколко месеца по-рано.


Човек никога не може да бъде сигурен какво точно има предвид една машина, когато я остави да приказва. Добрият стар Айзък Азимов се опитваше да ни каже това. Или поне нещо в този дух. Струва си обаче да чуеш Пистамашина, затова след като приключиш с тази хартиена страница, не се залъгвай с нейните слова, а застани пред най-близкия апарат свързан с интернет, напиши www.myspace.com/25dp и чуй музиката, която тази машина създава.

Whiteroom: Кой стои зад името Пистамашина?
Пистамашина: Самата машина.

WR: Откъде дойде това име?
ПМ: Пистата беше свързана с машината още преди пистите и машините да имат имена.

WR: Какъв е стилът ѝ?
ПМ: Пистамашина стил!

WR: Каква музика слуша машината?
ПМ: Музика от последните 80 години, което не изключва всяка друга музика от други времена и епохи, стига машината да попадне на нейната писта.

WR: А какво ще прави, когато остарее?
ПМ: Машината не остарява, нея я има!

WR: На какво гориво е?
ПМ: На еко-зелени горива и смеси. И разни музи. При машината всичко е много емоционално, много е важно да присъства муза.

WR: С какво се занимава машината, когато не прави музика?
ПМ: Машината е за това – да прави музика, за нея друго познато няма.

WR: Но така не може ли да бъде объркана с една от онези стари, дървени музикални кутии, които имат бабите ни?
ПМ: Не. Тук съществува една особена симбиоза машина – човек (нейният оператор).

WR: Три причини машината да прави музика, а не мусака например?
ПМ: Музика, музика ииииии музиката.

WR: Ако тя не правеше това, какво щеше да прави?
ПМ: Ако машината не прави музика, нея я няма.

WR: Попитай я какво мисли за завръщането на електро 80’s вълната.
ПМ: Супердупер!

WR: Машината сеща ли се да ни каже нещо друго?
ПМ: Да! Пазете планетата! Не на войната! Бъдете по-добри!

подобни

последни