.

Osàre! Editions издава ретроспекция на Виолетов Генерал – Gentle Reactor

снимка: Росина Пенчева

Преди броени дни музиката на Емил Вълев и Виолетов Генерал – може би най-недооцененото явление на българската нова вълна – беше издадена за първи път на плоча от Osàre! Editions. Това е бутиковият лейбъл на Елена Коломби, която с работата си като диджей и куратор на причудливи звуци, отвъд рамки и течения, консистентно налага характер и вкус на алтернативната електронна сцена.

Със своя авангарден и уникален за времето си (а и отвъд него), меланхоличен прочит на дарк уейв, пост-пънк и прото-електроника, Виолетов Генерал е култ за обърканото поколение, израснало в мъглявините на прехода. Понякога ми се иска да се бях родила едно десетилетие по-рано, така че най-формативните години от живота ми да съвпаднат със зенита му.

Елена открива Виолетов Генерал почти случайно през 2017 г. (помним този микс) и е смаяна от чутото. Успява да установи контакт с Емил Вълев, а той с готовност приема идеята за ретроспективна компилация и ѝ изпраща близо 80 композиции. Останалото е история.

Gentle Reactor е първият по рода си обстоен поглед върху творчеството на Виолетов Генерал, обхващащо активния период на групата между 1989-94 г. и възраждането ѝ от 2017 насам заедно със Сибила Серафим. Селекцията е резултат на повече от 2 години преслушване и отсяване. Обложката е нарисувана от самия Емил Вълев, а мастерингът е дело на легендарния холандски електронен музикант Rude 66.

Ретроспекцията показва музикалния гений на Вълев в целия му размах и оригиналност – от техноидните Exhibition, Dvigatel и Kwarks и синтетичния блус на Vdahnovenie и Slow Dancer, през психеделията на Haotichen Izgrev и палавият експериментализъм на Poliani и Give me all your love-III, до химна-манифесто Черна котка.

Заглавието носи есенцията на Виолетовия свят – на пръв поглед ненатрапчив, но влизащ под кожата звук, като шапката на любим сериал, която не можеш да спреш да си тананикаш. Звук, който е на мястото си както от системата на фестивална сцена, така и от колоните на много як бар с приглушена светлина и тежки кадифени завеси, където бихме завели някой специален човек на среща.

Gentle Reactor е изключително ценен не само като колекционерско съкровище за дългогодишните фенове на групата, но и като отправна точка за хора като мен, които не са имали възможността да преживеят Виолетовата магия от първа ръка.

последни