.

GusGus за новия албум и концерта в к-г Градина

Biggi Veira, Veiran и Biggo са сред псевдонимите на Birgir Þórarinsson – съосновател и единственият човек от GusGus, който е перманентно в проекта от 1995 г. до днес. Biggi продуцира музиката под емблематичния глас на Daníel Ágúst и втория вокал за последните два албума Högni Egilsson. Двамата с Daniel ще дойдат за концерт на живо в България на 11 август като част от серията събития Nordic Soundscapes на Eventease.

Мястото на провеждане не е първото, което би ти хрумнало за банда като GusGus – Kite Bar в къмпинг Градина, но пък си на плажа, което си пасва екстра с емоционалната им електроника. Както вече споменахме, събитието ще бъде открито и закрито от Самуил Кехайов aka Sayulke от Мелформатор и Мартин Илиев от artnewscafe.

GusGus ще изкарат новия си албум Lies Are More Flexible през есента, а по този случай, и най-вече по случай концерта им, Biggi Veira отговори на няколко въпроса в крачка, докато пътуват за лятното им турне.

Лошото на интернет въпросите е, че са далеч от истински разговор и е по-сложно със задълбването в определна посока, но въпреки това, Biggi успя да сподели интересни неща.

Здрасти Biggi, как върви турнето това лято?

Върви страхотно, нищо неочаквано, с изключение на един загубен багаж, който се появи отново точно навреме за концерта ни на фестивала Alpha Future People в Русия.

Предполагаме, че новият ви албум, Lies Are More Flexible, е вече завършен. Разкажи ни за него.

Както винаги албумът започна с произволни демота и без определена цел за това как да звучи. Постепенно звуците, които се появиха започнаха да показват едно ново усещане. Структурата на първите ни неща имаха много влияния от супер ранните 80-тарски new wave парчета.

Структурата на акордите на повечето от днешните поп и електро песни са по-скоро прости и с много хаус и соул влияния. Затова когато търсехме нещо различно се сетихме за звученето на най-ранния период на електронната музика. Това доведе до странна смесица от Garry Newman, Tangerine Dream и итало диско.

И все пак цялостното звучене не е чак толкова насочено към онова време. По-скоро е консистентно с работата ни от последните два албума (бел. ред. Mexico и Arabian Horse). През месец май осъзнахме, че имаме прекалено много песни за един албум, особено при положение, че искахме повече инструментали отколкото в последните ни три издания. Затова разделихме албума на две части от по 8 трака. Първият ще излезе през октомври 2017 г., а вторият около година по-късно. Наричам ги албуми-сестри.

Кажи ни нещо за албума, което никой друг на света не знае.

Редът на парчетата от първия албум представя историята на мъж, който не е способен да обича, но все пак проявява разбиране и уважение към концепцията за любов. Историята се развива след като той попада на някакво афтър парти и трипира със странни шамански наркотици. След това се събужда със странен порив. Той започва да кара в снежна виелица през тъмния следобед в търсене на някакъв по-дълбок смисъл. След като бензинът му свършва той започва да върви в снега. Припада, но е спасен от странни техно вещици, появили се незнайно откъде. Те го освобождават от онази част на егото му, която го спира да обича и го оставят на някаква магистрала в Колумбия.

(бел. ред. Съжалявам, че не успях да задам последващ въпрос тук…)

Във Facebook пишете, че ще откривате всичките си концерти с първия сингъл от албума – Featherlight. Има ли определена причина за това?

Да, тя е нова песен и като цяло е перфектната дефиниця за откриващ трак на живо изпълнение.

Били сте в България вече два пъти. Някакви впечатления?

Изкарахме си много хубаво на фестивала HippieLandia миналата година. Högni се побърка от кеф. За нас е привилегия да обикаляме из Източна Европа толкова, колкото ни се случва – хората са винаги с топли сърца и са емоционално готови за еуфоричното електронно приключение на GusGus.

Какво сте приготвили за концерта на 11 август в Градина?

Емблематичния лайв на Gusgus. Ударни бийтове, огромен звуков пейзаж, със забиващи се в главата мелодии и емоционална прогресия на акордите.

Какво следва след България?

Отиваме директно към фестивла Sziget в Унгария за концерт на следващия ден. След това обаче ще имаме една седмица почивка, за да завършим втория сестрински албум.

Какво да предадем на феновете тук?

Disappear into the gus.

Билетите за концерта вече са в продажба – на предварителни цени от 25/30 лв. в Kite Bar Градина и в Магазин Яко на ул. Граф Игнатиев 43, София. Стандартни Билети за 30/35 лв. има в НДК, к-ци Booktrading, Нa Тъмно, във всички бензиностанции ОМV и в мрежата на Ticketportal.bg. Ето го и събитието във Facebook.

подобни

последни