.

Добрите тракове на 2020

Уaу, 2020 г. беше епична с всички партита, фестивали, пръскащи се клубове и лайвове на артисти. Диджеите се счупиха от гигове, всеки промоутър си купи втора къща. Луд-ни-ца. 

Да бе, ебаваме се. 2020 г. не се получи както я бяхме планирали, но това не е новина за никого. И все пак, създателите на музика продължиха да правят това, което си правят. Някои – под натиска на трупащите се сметки и притеснението за наема, други с подкрепата на семействата си, а на някои места, интелектуално и цивилизационно далечни от нас, дори с малко помощ от държавата. 

Продуценти, банди и лейбъли срещнаха подкрепа и от феновете си в рамките на кампанията Bandcamp Fridays – само за деветте петъка от годината, през които най-важната стрийминг платформа за независима музика на планетата спря да взима своя дял от приходите, те получиха за музиката си 40 млн. долара директно от близо 800,000 фена по целия свят. Преди дни от Bandcamp обявиха, че ще продължат инициативата и през следващата година. Което е хубаво, защото както казва една стара турска приказка, за да твори един артист, трябва да му е малко гладно и малко студено, но все пак малко. 

През изминалите 12 месеца именно яката музика спаси душевното здраве на повечето хора по света и със сигурност психиката на нас във Фонотеката. Затова парчетата, които споделяме в годишната ни селекция, са още по-емоционално натоварени от обикновено. Въпреки липсата на партита, през 2020 г. бяха създадени много топ клубни бенгъри, които да те накарат да се движиш дори да си в карантина, а също и много електронни тракове за спокойно съзерцаване, вътрешно или просто в точка. Такива парчета ще бъдат открити в селекциите на дежурните във Фонотеката, наредени по азбучен ред, включително и с традиционното ни включване на гост. Този път това е Йосиф Лазрак – едно от основните лица зад Koncept Space и фестивала Where We At. Подбрали сме общо 90 трака, които са достатъчни да преборят повечето видове панически атаки поне за момент. 

Селекцията те очаква на следващите страници, а ако искаш да я чуеш накуп, голяма част от нея събрахме в тази Spotify плейлиста. Визиите са дело на Камен Каменов.

подобни

последни