.

Добрите клипове 2019

Хората нямат време за видеоклипове. Освен ако не е клип с говорещ сурикат. Дори да си пуснеш музикално видео, по-скоро ще смениш таба и ще слушаш музиката. Обаче ако все пак се заседиш пред една песен заради визията, тотално ще ѝ отделиш повече значение, отколкото, ако просто я стриймнеш. Пък и почивните дни са точен момент да гледаш клипове. По-бързи са от цял сериал, по-дълбокомислени са от gif. Затова ние продължаваме да гледаме клипове и всяка година да ги събираме в селекция с най-яките.

Ето ги продукциите от 2019 г. в електронната сцена, в които режисьори и цели колективи от артисти са си дали завидно количество зор. Както винаги – красиви, смислени или забавни, и със сигурност, работещи добре с музиката за тях.

MAX COOPER – REPETITION
РЕЖИСУРА – KEVIN McGLOUGKIN

Повторението може да бъде форма на безкрайност. Това ни казва Max Cooper с последния си аудиовизуален проект Yearning For The Infinite. Пусни си видеото на цял екран. След това свържи компютъра към плазмата у вас. Или нахлуй в кино и го свържи към IMAX-a. Струва си.

THE CHEMICAL BROTHERS – GOT TO KEEP ON
РЕЖИСУРА: MICHEL GONDRY & OLIVIER GONDRY

Michel Gondry прави нещата така, че да изглеждат съвсем обикновено, до момента, в който не забележиш, че всъщност нищо не е такова. Пример за това беше още Star Guitar от 2002 г. В този случай той работи с брат си.

HOT CHIP – HUNGRY CHILD
РЕЖИСУРА: SAMAN KESH

Историята в това видео е супер. Мъж и жена в една връзка тотално не се разбират, но явно им липсва характер, за да се разделят. Затова вселената взима нещата в свои ръце и… ами, гледайте.

AMON TOBIN – VIPERS FOLLOW YOU
РЕЖИСУРА: CHARLES DE MEYER

Наградата за инди фантастика – от онези, които нямат бюджет за космически кораби, но пак успяват да развият психо казус от близкото бъдеще – отива при Amon Tobin и Charles De Meyer.

FLOATING POINTS – LAST BLOOM
РЕЖИСУРА: HAMILL INDUSTRIES

От барселонското студио Hamill Industries снимат видото над един месец и строят няколко мащабни модела плюс 14 метра 3D-принтирани тунели. От проектите, в които внимание към детайла не е просто заучена фраза. Ето и видео с процеса по създаването. Вътре може да мернем и как е направена визията за обложката на самия албум Crush.

BRANDT BRAUER FRICK – MASSE
РЕЖИСУРА: DANIEL BRANDT & MAX PAROVSKY

Daniel Brandt, Jan Brauer, Paul Frick и техният ансамбъл свирят това парче в ядрена електроцентрала, която никога не е била включване. Така успяват да разположат барабаните в самия реактор.

CHRISTIAN LÖFFLER – LIKE WATER
РЕЖИСУРА И АНИМАЦИЯ: TJOFF KOONG STUDIOS

Красиви меланхолични илюстрации като самата музика. В романтиката са намерили място и обикновени предмети като синтезаторите на Löffler и дрон, което прави видеото още по-мило и близко.

MODESELEKTOR – WHO
РЕЖИСУРА – CHEHAD ABDALLAH Chehad Abdallah

Тук играта е изцяло в арт дирекшъна, но си заслужава дори само заради сцената с гълъба и конеца.

WEVAL – SOMEDAY
РЕЖИСУРА: PÁRAIC McGLOUGHLIN

Приключваме селекцията с видео, в което също като това за Max Cooper най-горе, става въпрос за повторения. Защо? Защото режисьор е братът близнак на Kevin McGloughlin – Páraic. Артистът, който преди две години направи видеото с кадри от Google Maps Arena.

подобни

последни