.

The Good Videos 2017

Работят перфектно с музиката си, разказват интересна история, имат силна кинематография – поне едно от тези качества носят видеоклиповете, които влизат в селекцията всяка година. Всяко едно е изключително по определен начин. Най-общо казано обаче, ще ти стане яко докато ги гледаш.

Събрали сме 14 видеоклипа от електронната сцена, подредени по реда им на излизане през годината. Вземете си нещо за пиене, легнете си и си ги пуснете на голям екран.

 

BONOBO – NO REASON
DIR: OSCAR HUDSON

Хикикомори са сдухани японските младежи, които отказват да излязат от домовете си в продължение на месеци, а дори и години. Това е вдъхновението зад един от първите клипове за 2017, а също и един от най-силните. Вътре няма нищо CGI, а как са го направили може да се гледа тук.

 

TOM AND HIS COMPUTER – EIGHTY FOUR
DIR: MARCO STOLTZE

Thomas Bertelsen започва музикалните си приключения през 90-те заедно с Anders Trentemøller. Двамата бяха на турне заедно тази година, а музиката на Tom излиза през лейбъла на Trentemøller In My Room. Видеото по-долу включва актрисата Klara Kristin, която участва в номинирания на Кан филм Love на Gaspar Noé.

 

SYLVAN ESSO – KICK JUMP TWIST
DIR: MIMI CAVE

Парчетата на Sylvan Esso винаги са заредени с енергия за движение, особено ако гледаш и вокалистката Amelia Meath, която не може да стои на едно място. В този клип обаче с движенията се занимава леко анорексичният и много пластичен танцьор Gary Reagan.

 

THYLACINE – CHAMAN
DIR: MORGAN PRÊLEUR

През 2015 г. френският продуцент William Rezé записа албума си Transsiberian докато пътуваше с влак по епичния маршрут от Москва до Владивосток. По пътя среща местни като татарски баби или пък шамана Валентин, който чуваме в парчето. Хореографията във видеото е от Leo Handtschoewercker, който е и един от петимата уачастници.

 

TRENTEMØLLER: SINUS
DIR: Julie Reindl & Bruno Noaro

Това е видео от двама фенове на Anders Trentemøller, което първоначално е направен като университетска работа за Кралската датска академия по изкуствата в Копенхаген. Естествено Trentemøller харесва работата и я прави официаен клип.

 

THE BLAZE – TERRITORY
DIR: THE BLAZE

The Blaze са французите братовчеди Guillaume и Jonathan Alric, които сами снимат видеоклиповете си, a сред феновете на работата им са Romain Gavras и режисьорът на Moonlight Barry Jenkins. Пред The Fader споделят, че видеото е за „силни чувства като любовта и може би за арогантността на младостта“. Видеото дори спечели голямата награда на творческия/рекламен фестивал в Кан това лято.

 

DARK SKY – THE WALKER
DIR: SAD

Един актьор, седем роли и супер работа с камерата и монтажа.

 

BONOBO – BAMBRO KOYO GANDA
DIR: STYLEWAR

Второ видео в селекцията от Bonobo и последния му албум Migration. От Ninja Tune споделят: „To отразява универсалността и особеността на света, наблюдавани през очите на пътешественик. Независимо от разликите, различните местоположенияте имат общ ритъм“. Видеото е монтирано така, че да отговаря на промените в музиката, което напомня на Star Guitar от Michel Gondry за The Chemical Brothers.

 

KELLY LEE OWENS – THROWING LINES
DIR: KASPER HÄGGSTRÖM

Със сигурност най-забавното видео за годината. Разказва историята на двама пича, които снимат видеоклип за Kelly Lee Owens без тя да знае. Защото “никой не отказва безплатно музикално видео”.

 

CLARK – PEAK MAGNETIC
DIR: SANDER HOUTKRUIJER

Режисьорът на видеото е работил с артисти като Floating Points и Matias Aguayo. За клипа на Clark той и екипът му изграждат платформа, покрита с пясък, като тук вече някои от кадрите са CGI. В It’s Nice That има кратко интервю с режисьора по темата.

 

VESSELS – RADIART
DIR: JUSTIN & JAMES LOCKEY

Да правиш клипове за електронна музика е сложна работа, но братята Justin и James Lockey вече наложиха свой по-особен стил, който не се съобразява много със стандарта. „Създадохме драматичен сценарий, напълно измислен, за да ви задържим вниманието за 4 минути и 25 секунди“ – това не е описание на видеото, това е самото видео. Мета видеоклиповете са супер.

 

KID FRANCESCOLI – MOON
DIR: CAUBOYZ

Винаги уважаваме добрата занаятчийска работа.

 

HERCULES & LOVE AFFAIR – OMNION
DIR: Crown & Owls

Историята в Omnion е за прераждане. В същото време е описвано като „изследване на нюансите на пол и сексуалност“. Изборът на модела Liz Ord е супер.

 

ESKMO – FEED FIRE
DIR: FILIP ZALUSKA

Това е един от примерите, как е възможно да разкажеш доста дълбока и дълга история без много действия и случки. Само в няколко погледа и жеста виждаш случки назад във времето. На полския режисьор Zaluska му се е получило доста добре, а освен това си пасва перфектно с парчето.

подобни

последни