.

Ама как да го кажа бе, младеж?

Подобно на стотиците недоразбрани текстове на песни, и при имената на артистите съществуват нелепи интерпретации и невинни обърквания. Фонотеката се притичва на помощ, за да изглеждаш по-авторитетно, когато обсъждаш някой електронен продуцент в компанията си. Съществуват и други подобни списъци, но този е по-информативен, по-богат и като цяло – по-як.

Tycho – Тайко
Прадядото на Scott Hansen емигрира от Дания в САЩ и затова той взаимства псевдонима си от името на датския астроном от XVI век Tycho Brahe.

Todd Terje – Тод Терйе
Сложната сричка е като възклицанието, което винаги съпътства пускането на негова музика – йеееее!

Autechre – Отекър
Из едно старо интервю: “Autechre всъщност не значи нищо. Просто дума, с която описваме това, което правим.” Двама от най-неебателните хора изобщо. Черта, която сякаш остана в 90-те. Повечето хора, които в днешно време си дават вид, че не ги ебе от нищо, са позьори и им личи.

DIIV – Дайв
Zachary Smith кръщава проекта си на песента на Нирвана, Dive, а през 2012 изменя изписването, за да не се дублира с едноименната белгийска електронна банда.

DJ Koze – Диджей Коце
Да, звучи като твой познат от Обеля, който се казва Константин и наскоро е решил да започне да пуска музика на Какао Бийч, но на немски звучи по-добре. Най-точното изговаряне на последната буква е с онзи характерен ъ/е звук, като Саша Функъе. В интервю за Crack Magazine споделя, че хората започват да го произнасят по различни начини и той вече просто се забавлява с това.

Evitceles – Евитселес
Ето нещо родно. Етиен Славчев хваща думата Selective и я обръща наобратно, това е мистерията в псевдонима му. От многото интерпретации той предпочита Евитселес, но ето и друга теория – ако името идва от Селектив наобратно, дали не трябва и звученето да следва тази логика – Виткелес? На Етиен не му дреме много.

Gesaffelstein – Гесафелщайн
Не би трябвало да е сложно, но все пак го слагаме в списъка. Псевдонимът е комбинация от немската дума за идеално произведение на изкуството gesamtkunstwerk и името на Айнщайн, на който французинът е фен.

Gui Boratto – Ги Борато
Идва ти да кажеш Гай, но е просто Ги.

Lykke Li – Лики Лий
Естествено със скандинавските имена е най-забавно. Иначе отдавна не е имало повод да произнасяме нейното (само като част от проекта liv), може би защото преди година стана майка.

Miike Snow – Майк Сноу
Двойното i подвежда, но всъщност е съвсем класическо име.

Nosaj Thing – Ноу Съч Финг
По-точно е да кажем Θɪŋk отколкото Финг, но както му дойде на човек. Иначе с две думи – Няма такова нещо, бате.

Robot Koch – Робот Кох
Не е Коч, Кох е. Може би за хората с немски е пределно ясно, но все пак. Доста близо до оригиналното име на германския продуцент и композитор Robert Koch.

!!! – Чък Чък Чък
Проектът на Nic Offer е на сцената от над 20 години, така че произношението май не е тайна за никой, особено при положение, че трите удивителни често са придружени от Chk Chk Chk.

последни