.

Светослав Тодоров – Каишка (Non Photo Blue Edit)

Светослав Тодоров; снимка: Яна Лозева

Преди почти точно една година Светослав Тодоров – писател и журналист, който редовно пише за култура и музика в издания като Дневник, Капитал и Виж!, както и един от хората зад платформата за инди музика Indioteque – издава нов сборник от десет микро истории, поезия в проза. Вместо на хартия обаче, както предишните му два сборника Хората, които заспиваха сами и Десет разговора, този може да се класира за албум, защото всеки разказ е всъщност трак с музика от Стоимен Стоянов от Nocktern и с гласа на актрисата Ина Добрева.

Аудиосборникът се казва Нищо няма да ти се случи, неволно подходящо заглавие за момента на обявяването му – началото на пандемията. „Предполагам, че съм търсил нещо, което да опише чувството за надвисналата опасност, но и пролуките, през които търсим спокойствието си,“ споделя Светльо.

Сега, една година по-късно, през лейбъла Amek излезе преработка на първия разказ от сборника – Каишка, която е дело на Даниел Дончов или Non Photo Blue, който е и половината от дроун дуото Leaver с Ангел Симитчиев. Новата версия удвоява продължителността на ембиънт парчето до 6 минути, усилва режещото звучене на инструментала и ревърберира гласа на Ина Добрева, за да пренесе всичко в обтегната и призрачна атмосфера. Получило се е напрежение като от неспокоен сън, от който не можеш да се събудиш, усилено от контраста на спокойно изказаните думи.

“Година и две живи представяния по-късно, като че ли историите си намериха как да съществуват по различни начини, а за мен е важно един текст да няма кратък живот и идеите да се вливат една в друга. Ремиксът на Non Photo Blue е нова стъпка в тази посока.”

Преработката на Каишка идва и с клип-импресия, направен също от Даниел Дончев, а парчето може да се слуша и в bandcamp.

последни