.

Pride Day Tracks!

pride header-01

Дори при зараждането си в България, електронната танцувална сцена (до колкото я има/имало) е неизменно свързана с ЛГБТ общността (за справка – клуб Спартакус). Това всъщност е едно от най-нормално случилите се неща тук, при положение, че клубната електронна музика с всичките си проявления има своите корени именно в гей общностите.

От Чикагския хаус, през Детройтското техно до така наречените Балове в Ню Йорк от 80-те – гей и мултиетническите (чернокожи и латиноамериканци) общности играят значителна роля в развитието на електронната музиката.

Миналата година в Resident Advisor излезе една изключително добра статия An alternate history of sexuality in club culture от Luis-Manuel Garcia – етномузиколог от Чикагския университет и асистен професор по популярна музика в Холандия – в която се казва: “От самото начало равенството и многообразието са от изключително значение за ДНК-то на dance музиката”.

Днешното провеждане на осмия Гей Прайд в София е супер повод да отбележим всичко това с няколко парчета от ЛГБТ артисти.

Pleasure Principle е много приятен сингъл дело на Lauren Flax (CREEP), с вокали от Kim Ann Foxmann (Hercules & Love Affair).

Не може да минем без Blind на Hercules & Love Affair, предвождани от Andy Butler и с вокали от Antony Hegarty. Парчето е на цели 7 години, но е нещо като химн на лято 2008.

Merrill Beth Nisker aka Peaches изкара много добри песен и видео само преди няколко дни. Но вместо Light In Places тук намери място едно по-старо, но емблематично парче за нея.

Фък ит, Peaches заслужава две парчета тук, въпреки че следващата песен така и не излиза с официално видео, а изпълнителката призовава феновете си да създадат такова. Това е може би най-популярното.

Kele Okereke е известен като фронтмена на инди рок бандата Bloc Party, а през 2010 г. пусна и дебютния си соло албум The Boxer.

Основният вокалист на Grizzly Bear Edward Droste избира името на бандата по прякора на бившия си приятел. И от тях едно по-старо, но доста добро видео.

подобни

последни