.

Moodymann – Taken Away

Кени Диксън Младши aka Moodymann e безспорно една от големите детройски легенди, но също и артист с един от най-забележителните гласове в историята на електронната музика. Наскоро той издаде последния си албум под името Taken Away – девет парчета, обхващащи госпъл, хаус и хип-хоп, с които Moodymann ни пренася през върховете и низините на живота си.

Откриващото парче Do Wrong е хаус госпъл, в който протагонистът говори на изневеряващото си гадже. Let Me In продължава в подобен любовен дух. Гласът на джаз вокалистката Скай Ковингтън, нарича Moodymann нейната „градска приказка“, a той отвръща пеейки, „ти никога не си била добра душа за никого … особено за мен.“

Освен че музикалното му портфолио e изпълнено с неговия специфичен дийп хаус, соул и фънк, Moodymann е също разпознаваем с използването на повторение като средство за предизвикателство. Известен пример за това е хитът му от 1996 г. I Can’t Kick This Feeling When It Hits. В него той повтаря една фраза отново и отново, като преминава от чувство на екстаз към параноично скандиране, към парализа и обратно. В класическия си трак от 1999 г. Shades of Jae пък показва, че е експерт в изграждането на напрежение. В него задържа баса толкова дълго време, че семплите от ръкопляскания и овации, създават чувството на нетърпеливо желание баса да се завърне.

По подобен начин, в парти парчето, носещо името на албума Taken Away, Moodymann използва и двете гореспоменати стратегии. Той използва повторно женските фрази “Lord, if you take him away, I don’t want to live another day”. Освен това, барабаните и басовата линия отпадат и биват заменени от струнни и полицейски сирени. Парчето напомня за нашумелия случай с Диксън, когато той бива тормозен от полицията в собствения му дом. Парчето Just Stay A While използва накъсани части от друг глас, този път на детройската легенда Chico DeBarge и подканва слушателя да „остане за малко“.

Включвам целия албум на Moodymann, тъй като пътешествието се крие в неговата цялост.


подобни

последни