.

Floating Points, Pharoah Sanders & The London Symphony Orchestra – Promises

Pharoah Sanders (отляво) и Floating Points, свирещ на пиано (Eric Welles-Nyström/Courtesy of the artist)

Албумът Promises е една наистина гениална колаборация между легендарния, вече осемдесетгодишен саксофонист Pharoah Sanders и електронния музикант Сам Шепърд aka Floating Points, чиито аранжименти са изсвирени от Лондонския симфоничен оркестър.

Крайният резултат е една 45-минутна композиция, съставена от 9 действия, всяко от които се върти около една мелодична фраза, с която започва албумът. Малко след въпросната мелодия на Floating Points се появява Pharoah Sanders с типичните за него медитативни импровизации, a по-късно, съвсем тихо се включват и струните на оркестъра. Мелодията не спира да се повтаря като фон, но фокусът постепенно преминава към саксофона и оркестъра, а междувременно Floating Points добавя все повече от своите синтезатори.

Така албумът стига до кулминацията си в шестото действие, където е изложен оркестърът в цялата си мощ. Следват две действия, в които оркестъра изчезва изцяло и на преден план пак излизат електронните аранжименти на Шепърд и саксофонът на Сандърс. Албумът завършва с двеминутно адажио, леко двусмислено и почти атонално, но все така мечтателно.

подобни

последни