.

Esem – | |

„Ако в гората падне дърво, но няма кой да го чуе, издава ли то звук?“ е въпрос с философска страна, която занимава хората от няколко века. От научна гледна точка обаче, той си има съвсем конкретен отговор. Не.

„Звукът е вибрация, която се предава до сетивата ни през механизмите на ухото и се разпознава като звук само в нашите нервни центрове. Падането на дърво ще създаде вибрация във въздуха. Ако наоколо няма уши, които да го чуят, няма да има и звук.“ Scientific American, 1884

Дали нещо се случва, когато не го чуваш или наблюдаваш, е готин мисловен експеримент, но ето нещо по-психо – самото наблюдение изменя това, което се случва.

Основен за квантовата механика е експериментът с двойния процеп. TL;DR – квантови частици се държат като вълни, което е странно само по себе си, но е по-странно, че когато ги наблюдаваме, за да разберем защо така правят, те престават да се държат като вълни. Само това, че някой ги гледа, ги кара да се държат по друг начин. (Да, точно като притеснителните хора – хора, стига сте се притеснявали)

Така стигаме до новото EP на Георги Маринов aka esem – | |. Името му не е две, изобщо не е дума, а е образ – двойният процеп от експеримента. А на обложката може да открием проекцията на вълните. Или пък космически кораб, или три космически кораба, или сграда, в която токът работи само на един от етажите. Въпреки че Георги черпи вдъхновение от определени идеи, той иска да ни остави сами да тълкуваме това, което виждаме и чуваме в EP-то.

Да търсим квантови свойства в парчетата е напълно излишно и безсмислено занимание. Но пък аз имам много свободно време.

В петте трака има както синт елементи, така и записвани звуци. Някой са по-различими, като „отпадъците от студио сесия на рок банда“ в n-fold, , „но то или се чува, или го няма“, както казва esem.

Например, докато слушаш шума в парчето v l or, той може да е много неща – модулни синтове, звуци от летище Лутън, компресора на хладилник. Току-що разбрахте горе-долу какво е суперпозиция. Звуците в трака обаче представляват тези неща до момента, в който не питаме Георги и не разберем, че всъщност представлява радио на къси вълни между станциите. Счупихме суперпозицията. Затова още нямаме квантови компютри.

Самият трак v l or също е особен случай – той е там и не е там. Ок, просто е бонус парче, идва като купиш цялото издание | |, няма метафизика тук.

Като оставим настрана научния анализ на музиката от esem, EP-то е супер приятно за слушане и е в характерния изпипан стил на живеещия в Лондон български ембиънт продуцент.

Между другото, ако някои визуален артист се вдъхнови от | |, много е вероятно esem да е готов на колаборация, както разбираме от един от последните му блог постове.

подобни

последни