.

DanceTelevision отваря офис в България. Интервю с Гийом Деспан.

DanceTelevision е аудиовизуална платформа за електронна музика, която се занимава с това, което името ѝ казва доста директно – отразява партита с видео по целия свят. Създадена е през 2000 г., а това лято стъпва и в България. Всъщност обаче това е второто влизане на платформата в страната. Преди няколко години екипът отваря офис тук, където снимат и отразяват няколко партита като Metropolis и Solar.

Платформата би трябвало да е популярна тук, защото по данни от нея каналът на DanceTelevision в YouTube има около 40 000 български потребители от общия брой над 400 000.

DanceTelevision покрива няколко стила електронна музика в седем отделни канала – tech house, minimal tech, deep house, techno, house, EDM и chillout&downtempo.

Тази събота, 31 август, платформата ще направи откриващо парти в Micro. За да разберем повече за нея, плановете им в България и за самото събитие, си говорим с Гийом Деспан, който е главен директор в Dance Television и e основател на sinewave – продуцентска компания, която също отваря врати в София.

Guillaume Despin / снимка: sinewave

Как решихте да се завърнете в България? Имахте офис тук между 2012 и 2015 г. Разкажи ни повече за този период. Защо решихте да се преместите в Амстердам?

Гийом Деспан: Will Johnston, основател и CEO на DanceTrippin е от САЩ. Въпреки това DanceTrippin е основана в Холандия, в началото на 2000 г. 

Преместването в София, 2012-2013 г., беше основно финансово мотивирано и от нуждата от създаване на по-солиден и ефикасен екип за проекта тук. 

Това бе сложно за поддържане в Амстердам, заради разходите на пуснатия тогава кабелен телевизионен канал и за дейността на екипа за видео пордукция за нашия нишов пазар за лайв видео от електронна и денс музика. 

При преместването ни в София беше страхотно това, че имахме финансово ефективни таланти на разположение, но бяхме прекалено отдалечени от основните ни пазари по онова време – Холандия и останалата част на Европа. Нямахме мрежата от местни хора, така че когато трябваше да направим нещо, трябваше да извикаме някой от чужбина. 

Тогава през 2015 г. се отвори нова възможност да отворим холандски офис и компанията се върна в Амстердам до 2019 г. 

Как България е интересна за DanceTelevision в момента?

Мотивацията ни отново да създадем нещо ново тук идва от цялостната ни нова ориентация. Отново има подобни икономически причини, но главно заради местните професионалисти и възможностите за растеж, които идентифицирахме тук. 

От 2012 г. насам, както и през следващите години, създадохме мрежа от местни таланти и запазихме добри връзки с различни продуценти и партньори в страната. През 2018 г. реформирахме DanceTrippin в DanceTelevision (DT): платформа за дигитално съдържание за цялата тази страхотна електронна и танцувална музика по света. 

Стартирахме sinewave като продуцентско студио и агенция за създаване на съдържание и тя е естествен партньор на DanceTelevision. Така че, на база нашата история, изглеждаше естествено да регистрираме и отворим централен офис на sinewave тук, в София, а талантите, които познавахме да се включат в екипа. 

Но очевидно, работейки тук, става много по-осъществимо да отразяваме артистите, лейбълите и събитията от местната сцена и съседните страни. А и оттогава сцената е пораснала и идеята на DanceTrippin винаги е била да открива света през тази музика. Така България е много обещаваща за това, което DT прави. 

Какво знаете за България и сцената тук?

Лично аз, преди да се пренеса тук, не много. Освен това, което е представено на международно ниво: Kink, Ялта, Метрополис. Имаме страхотен сет с Kink от Ибиса, а Ялта и Метрополис открих през видеоклипове на DanceTrippin.

Установих се тук в средата на юни, а София посетих за пръв път само няколко дни по-рано тази година. Но откакто пристигнахме, бързо се запознахме с много от обещаващите хора и проекти, които искаме да подкрепяме с нашите възможности за продуциране на съдържание и с нашата международна публика – фенове на електронната и денс музиката. 

Какви са плановете ви за събития? Разкажи ни повече за вашата концепция. 

От доста време вече си мислим за това, но досега не можехме да направим стъпката. Сега, премествайки ресурсите ни в София, имаме възможността да започнем тук. 

Ние не сме промоутъри на събития, на първо място ние снимаме видео. Но когато продуцираш съдържание за някой друг, често си с ограничени възможности за това, което можеш да създадеш.  

Като (ко)продуцираме събития можем да сме по-въвлечени и да имаме повече контрол върху това как нещата изглеждат и как са подредени, което в крайна сметка ни помага да създаваме по-добро и по-иновативно съдържание. 

Преди всичко искаме да демонстрираме, че когато интегрираш план за медийно съдържание от самото създаване на едно събитие, ще получиш по-добра стойност, отколкото ако гледаш на това като на нещо допълнително в последната минута. И това вече е видимо по светкавичния успех на концепции като Cercle например.

Имаме наум няколко различни бутикови концепции за събития, съдържание и проекти, като някои от тях може да стартират тук, в България, преди да се разширят към други държави. Ще ви уведомим за тези неща, когато дойде времето, така че stay tuned!

Какво да очакваме от партито ви на 31 август? 

[re:vision] е една от тези концепции, за които споменах, и готвим старта ѝ в София на 31 август. 

Събитията [re:vision] са аудиовизуално представяне на таланти. Повод да създадем едно по-дълбоко преживяване за сетивата, което идва от диалога между музикални и визуални артисти, които ще са представени на този ден. 

Визуалните продуценти от sinewave, както и местни гости – MarioNedka – ще създадат VJ материал, който подкрепя историята на всеки DJ. След това ще обединим записите от събитието в няколко видеопредавания, които ще бъдат излъчени като Video On Demand на уебсайта на DanceTelevision. 

Chapter I – Deep Tech Minimal – кани местни продуценти и DJ от микро/минимал сцената и ще се проведе в клуб Micro, в сърцето на София. Усетихме като нещо естествено това да започнем там с този стил и тази концепция, заради местната публика и ресурсите ни за видео продукция. 

Но концепцията на [re:vision] е приложима за различни клубове и всички музикални стилове, които DT покрива, така че планираме да повтаряме преживяването толкова често, колкото можем, тук и в чужбина. И докато се разраства, постоянно ще добавяме нови начини да изживееш музиката по време на събитието и през съпътстващото съдържание. Вярвам, че Chapter I ще е страхотен повод за нас да се срещнем с българската публика, да чуем повече за нейните чувства, перспективи и очаквания към сцената, за да имаме всичко това предвид и да пишем заедно нашето бъдеще. 

Кажи ни кои са основните разлики между DanceTelevision и Boiler Room. 

Смятам, че една от тях е подходът към видео продукция. Въпреки че BR вече предлагат няколко гледни точки, те започнаха с една камера пред диджея и тълпата. Докато при DT, идвайки от телевизионната индустрия, винаги е било главен приоритет да създаваме дълъг формат видеоклипове, които да задържат вниманието на зрителите и да дадат много повече стойност, отколкото аудио сет, слушан както фон. 

Втората разлика е колаборативният подход. Различни продуценти вече могат да публикуват тяхното медийно съдържание в нашите приложения, а ние им осигуряваме съвети за продукция, пост-продукция и разпространение, както и услуги за промотиране, за да им помогнем да бъдат забелязани и да изградят собствена публика и собствен бизнес. 

И накрая, още едно нещо, което е общо с BR и всички останали колеги от сектора – всички ние се опитваме да създаваме свежо, ново и качествено съдържание на една сцена, която вече е голяма и става все по-голяма всеки ден. И заради природата на нашата дейност, всичко, което правим е уникално. Вдъхновяваме се от другите и се надяваме да вдъхновяваме другите на свой ред. Цялата тази работа показва разнообразието и богатството на нашата Общност и аз вярвам, че това ѝ помага да процъфтява. 

Кажи ни кои са твоите три любими партита по DanceTelevision.

Трудна задача! В момента има повече от 700 предавания по нашите приложения. Но ако трябва да избирам…

Има няколко от времето преди да се присъединя към компанията, но бих казал това от [музикалния фестивал] Kazantip в Украйна. Така и не съм имал възможността да стигна дотам, но е локацията и средата, които аз лично харесвам. 

Paradise City Festival в Белгия винаги ще бъде уникален за мен, тъй като беше първата продукция, с която участвах в DT. 

И накрая, Mioritmic в Румъния. Още едно място, на което не съм имал шанса да отида, но харесвам резултата от работата на моя екип там. 

Разкажи ни малко повече за sinewaveстудиото, което основа в София. 

Както споменах по-рано, това е една от основните ни причини, да се завърнем в София. 

Медийното съдържание е заело огромна роля в нашата дигитална ера, с видеото като формат, който води пред останалите. Затова искахме да използваме нашия опит, събиран повече от почти 20 години в тази сфера, за да се възползват от него и други музикални стилове, други артисти, други индустрии и други брандове. 

Така че sinewave се роди като продуцентска агенция за всякакъв тип съдържание, което да помага на хора и брандове да представят своите истории на света. По-голямата част от творческата посока и управлението на проектите ни се води от централния ни офис в София. Но sinewave е също така и “Хъб за творчески таланти”, който идентифицира, обучава и сертифицира творчески таланти от различни сфери по целия свят. Като създаваме тези отношения това ни помага да подхранваме творческите сокове на агенцията и винаги да предлагаме иновативни, персонализирани, висококачествени и бюджетно-контролирани проекти на нашите клиенти дори със сложна логистика.

Това също така означава, че винаги търсим такива таланти и вярваме, че в България има много от тях. Затова искаме да създадем пространство в нашия офис в София, на което те могат да реализират идеите си заедно с нас. Stay tuned!

Екипът на sinewave / снимка: sinewave

Откриващото парти на DanceTelevision е тази събота, 31 август, в Micro на ул. Кърниградска 19. Списъкът с артисти е Toi, Kiril Dimchev, Vescou, priantae, Nicooly и Velibor, а визиите ще са от sinewave и проекта MarioNedka. Входът е свободен, а ето го и събитието във Facebook.

последни