.

Българското в bandcamp

Вече е ставало въпрос за това, че bandcamp е най-справедливата платформа за независими банди и продуценти. Това е пазарът, на който артистите получават най-голям дял от продажбата на музиката си – bandcamp взима по 15% от дигиталните продажби и 10% от физическите. Според данните, които платформата явно обновява често, досега артистите са получили през нея общо $487 млн. и над $18 млн. за последните 30 дни – което включва активността от 20 март. Без нужда от лейбъл, дистрибутор или какъвто и да е посредник, можеш да направиш профил лесно и да започнеш да продаваш музиката си, а изплащанията стават всекидневно.

Това е причината винаги, когато е възможно, да бутаме линкове и ембеди именно към bandcamp. В платформата има и немалко български артисти, а сега, когато не може да ги слушаме на живо, е подходящ момент да съберем няколко издания от тях на едно място. По-точно 25 издания. Селекцията в никакъв случай не е изчерпателна, а се фокусира върху артисти, които вече сме представяли. Целта на списъка е да служи като отправна точка към цялата останала българска елекроника в bandcamp – един артист може да те отведе към друг, албум може да те насочи към EP и така нататък.

Подредбата е по азбучен ред на имената на артистите. Има доста техно, има ембиънт, тук-таме има и други работи, дори и едно неокласическо издание. Някои са по-стари, други – по-нови. Всички са на български артисти и са яки.

подобни

последни