.

Призив – албум на Ангел Симитчиев с кауза за Родопите

Ангел интервюира цъфнала акация

Ангел Симитчиев ни е добре познат от години с различните си музикални проявления, но преди всичко като ембиънт/дрон продуцент под името Mytrip и движещата сила на лейбъла Amek. Сега той се представя със собственото си име като посланик на дивите Родопи с ембиънт албума Призив. Изданието е посветено на каузата за запазване на биоразнообразието в Родопите и е в колаборация с природозащитната фондация По-диви Родопи и минерална вода Велинград Alcalia.

Идеята на албума е благотворителна – колкото повече слушания има Призив в YouTube (надолу в статията) и в Spotify, толкова по-голямо дарение ще направи минерална вода Велинград на фондация По-диви Родопи. Събраните средства ще бъдат използвани не само за защитаване на редките видове в района, но и за заселване на вече изчезнали оттам животни.

Симитчиев записва звука на планината

Албумът Призив включва осем ембиънт трака, създадени буквално напът. Ангел прави две пътувания, едно до Западните и едно до Източни Родопи, в края на изминалата пролет, с цел да улови максимално количество записи от природата. При първото пътуване до западната част на планината времето е студено и животът все още не се е събудил от зимата. Тогава Ангел успява да запише по-изолирана звукова среда, каквато не би се чули лесно в друг момент от годината и с тези записи уплътнява по-скритата част от албума.

В пътуването до Източни Родопи природата вече се е съживила и записите са далеч по-многопластови. Освен лично уловените от Ангел звуци, в албума са вплетени и такива, предоставени от фондация По-диви Родопи, като гласове на елени и лешояди. Просто се оказва почти невъзможна задача да срещнеш всички видове животни, както ни сподели Ангел.

„Най-интересното е може би колко непридвидим е целият процес. Разбира се, имаше и много пропуснати възможности за записи, защото когато си навън вечер и чуеш звук от вълк, по-скоро се чудиш дали си достатъчно далеч от него, а не колко бързо може да включиш рекордера.“

Вероятно записа за „жабешко езеро“


Инициативата започва след като от Велинград Alcalia се свързват с Ангел с предложението да улови духът на планината. Минава се през идеята за колекция от теренни записи, но впоследствие решават, че вплетени в ембиънт парчета, звуците биха придобили доста по-слушаем вид. Всяко парче е посветено на различно място или спомен, а гласовете от природата ги обединяват в едно завършено аудио пътешествие от общо 40 минути.

Накрая Ангел добавя: „За да се възстановят екосистемите трябва да се възстановят популациите на различни видове животни, но трябва и да се говори за тези процеси, за начините, по които човек може да помага или поне да не пречи на природата да функционира. Следите от човешката дейност са навсякъде и колкото и да е романтична идеята за тихата и изолирана планина, почти на всяко място, на което бях, трябваше да заобикалям звуци на машини, заводи, самолети и хора. Може би е важно и да се помълчи, да спрем резачките и климатиците и да послушаме света около нас.“

#unmutenature

подобни

последни